Делта вариантът на коронавируса е променил симптомите на COVID-19 и вече преобладават оплакванията за проблеми в горните дихателни пътища, каза в интервю за БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев, който понастоящем е консултант на Столичната община по ваксинирането.
 
По думите му при заболелите от COVID-19 сега се наблюдават силна хрема и по-рядко загуба на обоняние и вкус, които бяха най-характерния симптом за останалите варианти. Коронавирусът, разбира се, не може да се разпознае само по симптоматика и затова са необходими тестовете, припомни Кантарджиев.

Той призова всеки, който усети болки в гърлото и дори лека кашлица, да остава вкъщи и да проверява дали не е заразен. Напомни също, че в края на лятото е отново време хората да започнат да пият по няколко капки витамин Д всеки ден.
 
Страната вече е в оранжевата зона по разпространение на COVID-19, по-рано от това, което предполагаше Министерството на здравеопазването. В София заразените са 146 на 100 000 души за 14 дни, посочи още Кантарджиев.

Има ли разлика между положителен случай на COVID-19 и болен от коронавирус

По думите му предпоставките за по-бързото разпространение са три - на първо място, че става въпрос за делта варианта, както и че доста хора се събират на малки разстояния, а третото - забавената ваксинация.
 

istock
istock

Проф. Кантарджиев коментира, че сега първо боледува младото, активно население.
 
Според него винаги при нас мерките са били навременни. Когато спазваме леките мерки, не се налага прилагането на по-тежки.
По негови данни репродуктивното число на вируса се е увеличило и в момента 10 болни заразяват 13 души - ако това продължи две седмици, болниците ще бъдат силно натоварени.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg