Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи пред БНР, че Делта вариантът на коронавируса измества всички останали мутации и над 90 на сто от последните проби са от този вариант, но все още няма регионални различия.

"В световен мащаб 50-60% от хората са имунизирани, което е далече от необходимите 70 до 90 на сто ваксинирани, за да се постигане колективен имунитет. Особено при Делта варианта, който се разпространява много бързо, ще са нужни 90 на сто ваксинирани хора", каза още доц. Кунчев.

Защо ЕС плаща повече за новите ваксини срещу Covid-19

"30-40 на сто са колебаещите се българи дали да се ваксинират", посочи доц. Ангел Кунчев. По думите му имунизацията у нас буксува заради общото недоверие на обществото към държавата, към институциите.

Според доц. Кунчев все още сме началото на четвъртата вълна - все още заразените са 40 на 100 хиляди, докато в съседните държави като Гърция и Кипър са много повече.

istock
istock

Преболедувалите и официално регистрирани са около 450 000, а под 40 на сто от населението са ваксинирани с една или две дози и преболедувалите.

Кунчев: Ако не засилим имунизацията, ще се повтори картината от Испания, Гърция и Кипър

Данините сочат, че едва един - два процента от постъпващите болница са ваксинирани и то с непълна доза, а 98 на сто от сега хоспитализираните са без ваксина. Но според Главния държавен здравен инспектор у нас ваксинирането трябва да стане с убеждение, а не под строй.

Най-голям процент ваксинирани са лекарите в болница "Пирогов" - 80 на сто, водещи сред имунизиратите у нас са медиците.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg