Над 150 български и международни компании ще представят в седем града в страната своите стажантски програми и свободни работни места на предстоящия форум „Национални дни на кариерата“ 2017 г.

Събитието стартира на 14 март в София и продължава до 5 април във Варна, Русе, Велико Търново, Свищов, Бургас и Пловдив.

Организаторите са подготвили предварителна среща за студентите днес – работилница за подготовка в Интерпред (София) . 

“Искаме да мотивираме младите хора, които ще участват в дните на кариерата, затова на срещата сме поканили и хора, които да споделят съвети за успешен кариерен старт“, това заяви Светлозар Петров, управител на JobTiger, кариерният сайт на България и организатор на форума.

38 хиляди студенти са намерили работа благодарение на посещението си във форума

„Стремим се да обучим студентите да търсят най-добрата работа за тях. Учим ги да познават пазара на труда, да са наясно със себе си и след това да видят какви фирми предлагат възможностите, които те търсят“, уточни Петров.

По думите му в различните сектори студентите очакват различно заплащане, например търсещите работа в ИТ индустрията имат големи очаквания към заплатата си.

Въпреки това все още езиковата подготовка в университетите е сравнително ниска, например в някои познанието на чужди езици достига само 12%. Според Петров няма промяна относно търсенето на говорими езици.

„Индустриалната кариера е нещо, което излезе от мода в последните години, докато междувременно индустрията се развива. Затова се появява и нуждата от средни специалисти“, уточни той.

Относно какво търсят студентите на тези форуми, той уточни, че втори или трети курс студенти търсят стажове, а завършващите търсят работа – хубавото е, че фирмите предлагат и едното и другото.

Вижте още: 

Над 10 000 студенти ще получат европейски стипендии 

Къде предпочитат да работят българските студенти 

Студенти искат стаж в родни ферми, вместо бригади в чужбина