Българската академия на науките чества днес 150 години от основаването си.

Най-голямата научна организация у нас е правоприемник на учреденото на 12-и октомври 1869 година в румънския град Браила Българско книжовно дружество.

Тържествата започнаха тази сутрин с изложба на Моста на влюбените на НДК, която показва постиженията на научните звена на БАН. Довечера млади учени ще бъдат наградени за своите постижения в научната област, в която работят. 

Финансирането - основен проблем

Финансирането на научните изследвания е основен проблем, каза пред БНР председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски:

iStock
iStock

„Голяма част от изследванията, които се правят, имат нужда от съвременна инфраструктура, която е скъпа. Освен това тя после изисква поддръжка. За да се извършват някакви изследвания, са необходими определени материали, които също са скъпи. От друга страна е факторът заплащане на труда на учените“.

С колко вдигат заплатите догодина

Той подчерта, че началната средна заплата в БАН е ниска – от порядъка на 800 лв.:

iStock
iStock

"Към нея се добавят докторските и прослуженото време. Базовите заплати не са високи. Има доста колеги, които работят по допълнителни проекти, откъдето е възможно да се повиши възнаграждението, но те са с определен период на действие“. 

По думите му обаче в последните 2 години има подобрение в това отношение:

„2018 г. беше първата година, в която имаме по-голям бюджет от 2009 г. 10 години имаше недофинансиране, което се отрази на БАН и в голяма степен демотивираше учените. Сега тенденцията се е обърнала. Усещаме разбиране от институциите, но това трябва да продължи със същите темпове“.

БАН иска 20% увеличение на труда

БАН предлага трудът на учените да се обвърже със средната заплата, но засега няма индикации това да се случи. Затова в момента се борим за солидно увеличение по отношение на процентите, за да може трудът на учения също да бъде адекватно заплатен, каза акад. Ревалски и уточни:

7000 лева месечно взима програмист у нас

„Смятаме, че най-малко едно 20% би трябва да е увеличението на труда, за да се обере недофинансирането през годините“.

iStock
iStock

Акад. Ревалски посочи като най-голямо предизвикателство пред Академията да запази хората си и да привлече и задържи младите. По думите му след 5-6 години БАН ще загуби около 700 – 800 учени по чисто биологически причини.

Поредица от специални събития за годишнината

По повод годишнината БНБ пусна в обръщение сребърна възпоменателна монета. Предстои валидирането на пощенска марка и провеждането на поредица от специални събития, сред които са дни на отворените врати в институтите на Академията, научни конференции, семинари.

Заплатите нарастват с 11% през второто тримесечие

Кулминацията е тържествен концерт спектакъл, който ще се състои на 12-и октомври в зала 1 на НДК. На тази дата музеите и ботаническата градина на БАН ще бъдат с вход свободен за посетителите.