Ако ви предстои пенсиониране, вероятно се питате дали ще получите шест брутни работни заплати, след като ви прекратят договора.

В кодекса на труда е уредено, че при прекратяване на трудовото правоотношение, след като работникът или служителят е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, независимо от основанието за прекратяването, той има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 2 месеца, а ако е работил при същия работодател през последните 10 години от трудовия му стаж - на обезщетение в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 6 месеца.

Този трудов стаж може да е придобит по едно или няколко отделни последователни трудови правоотношения със същия работодател, с или без интервал помежду им. Законът не изисква трудовия стаж да е бил непрекъснат, за да се плати по-големият размер на обезщетението в размер на 6 заплати.

Предпоставките за придобиване право на това обезщетение са:

- прекратяване на трудовото правоотношение, независимо на какво основание;

- към момента на прекратяването работникът или служителят да е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

В случай, че качеството „пенсионер” е придобито след прекратяване на трудовото правоотношение, обезщетението не се дължи, защото то може да се изплаща само веднъж ­ при прекратяване на трудовото правоотношение. Окончателната преценка дали работникът или служителят отговаря на условията за получаване и за размера на обезщетението е право единствено на работодателя.

pixabay.com

В практиката често получавам въпроси дали работник следва да получи това обезщетение, ако е работил 10 години на две места, съответно от единия и от другия работодател. Тъй като това обезщетението се изплаща само веднъж, в тези случаи работникът ще има право на обезщетение при пенсиониране при прекратяване на основния трудов договор, ако към датата на прекратяване отговаря на условието да е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Липсва правно основание работодателят по допълнителния трудов договор да изплаща обезщетението при прекратяването му

В случай на отказ или неправилно определяне на размера на обезщетението от страна на рабтодателя, въпросът може да бъде отнесен за решаване пред компетентния съд в 3-годишен давностен срок от деня, в който правото, предмет на иска, е станало изискуемо или е могло да бъде упражнено. При парични вземания изискуемостта се смята настъпила в деня, в който по вземането е трябвало да се извърши плащане по надлежния ред.

Справка: чл. 222 от Кодекса на труда