Mайките с деца до 18-годишна възраст да имат право на допълнително - за всяко дете, на един работен ден платен годишен отпуск за всяка календарна година.

Това предложение в законопроект за промяна на на Кодекса на труда на "Воля" не подкрепи Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС)

Синдикалните организации заявиха подкрепа, Българската търговско-промишлена палата принципно подкрепи предложението, а останалите работодателски организации и Министерството на труда и социалната политика (МТСП) се въздържаха от подкрепа, като имат принципни съображения, обобщи председателят на НСТС вицепремиерът Марияна Николова след заседанието на съвета.

Приемните родители искат трудов договор

В мотивите за предложението за промяна се отбелязва, че в Кодекса на труда е уредена възможността чрез колективен трудов договор да бъде договорен допълнителен платен отпуск за всяка работничка с едно или повече деца, но със законодателната промяна се въвежда задължителен такъв ден. Така промяната ще засегне всички майки, а не само тези, които са страна по колективен трудов договор, пишат вносителите.

istock
istock

МТСП не подкрепи законопроекта с аргументите, че през юли беше публикувана директива на Европейската комисия за равновесие между личния и професионалния живот, която трябва да бъде въведена в националното законодателство в рамките на тригодишен период, каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Той припомни, че в тази директива една от мерките е въвеждането на родителски отпуск за отглеждане на деца до 8-годишна възраст, като българското законодателство трябва да бъде внимателно синхронизирано с директивата.

Колко дни продължава идеалният отпуск

Другият аргумент, с който министерството не подкрепя законопроекта, е, че нарушава основен принцип на законодателството - равнопоставеност на всички осигурени, като предвижда този допълнителен отпуск само за майките.

istock
istock

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) изразява принципна подкрепа за този подход и смята, че това е в контекста на директивата на ЕС за съвместяване на личния и професионалния живот, каза Ася Гонева от синдиката. От КНСБ предлагат тази възможност да бъде разширена и по отношение на бащите.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" посочи, че от синдиката подкрепят предложението, защото трябва да се насърчават всички мерки с демографски положителен ефект. Същевременно обаче от Конфедерацията отбелязват, че към момента няма дискриминация за майките, които не се ползват от договореностите по колективни трудови договори, тъй като всеки един работник в страната би могъл или да се присъедини към съществуващ КТД, или да организира синдикат на работното си място и да инициира преговори за КТД за допълнителен платен отпуск.

Все още няма равно заплащане за един и същ труд за работещите жени и мъже

istock
istock

От Асоциацията на индустриалния капитал в България смятат, че възможностите, които дава колективното трудово договаряне, не изключва възможността работничките да договарят с работодателите си увеличен размер на платения годишен отпуск за една или друга цел. 

Мотив за неподкрепата е и липсата на финансови разчети - как тези допълнителни дни отпуск ще се отразят на икономиката.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg