Хора без трудови договори са работили по време на новогодишните празници, констатира Инспекцията по труда в Русе, предаде БГНЕС.

На 31 декември и 1 януари дежурните екипи от инспекторите са проверявали обекти по сигнали, а на 2 декември целият състав на инспекцията е бил ангажиран с извънредни проверки, съобщи директорът Ирена Николаева.

В последния ден на старата година инспекторите са влезли в пет обекта, в които е било установено, че един човек работи без трудов договор. В два от тях хората са работили без заповед за полагане на извънреден труд в официални почивни дни. На 1 януари също е имало два основателни сигнала със същото установено нарушение.

На 2 януари, когато цялата Инспекция по труда е била на работа, инспекторите са проверили общо 20 обекта. В тях са били намерени 7 души без трудови договори. Двама са били в склад за дървен материал, двама в обект за търговия с материали за огрев, една жена е била в шивашка фирма, а други двама – в автомивка. В 18 от общо 20-те проверени обекта, хората са работили без заповед за работа в почивен ден.

Санкцията, на която подлежат работодателите, наели работници без писмени договори, е в размер от 1500 до 15 000 лв., припомни Ирена Николаева. За останалите нарушения – липсата на заповед за извънредния труд, тепърва ще се решава как точно ще бъдат наказани работодателите. В края на месеца Инспекцията по труда ще провери дали в тези фирми са платени дължимите възнаграждения за работа на официални празници.