Четири нови програми за безработни стартират тази година. Една от тях ще бъде насочена към опазване на недвижимото културно наследство, а по друга хората без препитание ще бъдат заети в дейността по опазване на горите. 

Другите две програми са за заетост на бежанците и за обучение. Това става ясно от проекта на актуализираната Национална програма за реформи до 2020 г., която беше публикувана в края на миналата седмица от финансовото министерство. 

По новите програми се предвижда да бъдат наети около 400 души, а други 2300 да бъдат обучени. Около 100 българи ще бъдат заети с опазване, поддържане и реставрация на обекти на недвижимото културно наследство. 

Възнаграждението, което ще получават хората, е 340 лв. на месец, а за програмата са предвидени общо 415 200 лв. Други 200 души ще бъдат наети за извършване на редица дейности в лесничействата, като по това перо от бюджета са отделени 800 000 лв. 200 бежанци пък ще бъдат обучени по български език и в професионална квалификация за общо 370 600 лв. 

2000 безработни, които извършват общественополезен труд срещу социални помощи, също ще преминат различни курсове

Тази година с пари от държавния бюджет ще бъде осигурена заетост на 21 791 души, а през обучение ще преминат 12 681 безработни. До 2015 г. ще бъде разработен нов закон за социалните услуги, който да подобри ефективността и качеството им, предвижда още програмата за реформи. 

Тази година ще се създадат и специализирани трудови борси за безработните роми. Във Видин, Дупница и Девня ще бъдат построени нови 213 социални жилища за нуждите на около 900 души от неравностойни групи, включително роми. 

В здравеопазването ще бъдат субсидирани 42 общински болници в отдалечени райони, а нова болница ще се открива само след одобрение от министъра на здравеопазването, предвижда още програмата. През т.г. стартира обновяването на 34 спешни отделения в труднодостъпни райони.