Синдикати предложиха на партиите да направят минималните заплати 1 200 лева, а средните 2 500 след 4 години.

Политическите сили започнаха да предлагат увеличения. Икономистът Красен Станчев коментира възможно ли е да има такива и приложима ли е идеята за европейска минимална заплата, предава NOVA.

„Винаги това става преди избори и то не само у нас. Съществува убеждение сред политиците и синдикати, че когато се увеличава минималната заплата, това увеличава доходите на хората. Всички икономисти обаче са на обратното мнение", каза той.

Вдигането на заплатите се забавя

„Относно минималната работна заплата – първо трябва да има работа и след това заплата. Всеки може да фиксира нещо със закон, но с това не може да създадете работа. На всичкото отгоре, тя не се плаща от тези, които я фиксират, а от някой друг.

istock
istock

Това създава проблеми за част от работодателите, за онези които тепърва започват работа и за онези, които са готови да работят за по-ниски нива на заплащане”, посочи Станчев.

Той посочи и че има държави, в които няма минимална работна заплата. 

Без "работещи бедни" до 2025г. у нас иска КНСБ

„Това са Кипър, Дания, Финландия, Швеция. В общи линии там се живее добре”, коментира той.

„За останалите държави има две основни изисквания - да се осигури достоен начин на живот и адекватна заплата, но какво е точно това - никой не знае.

Второ нещо, което се изисква, е да се разреши колективното договаряне, което е предимно за отрасли, в които това е възможно и не обхваща хората, които нямат постоянен трудов договор”, обясни още икономистът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg