Учениците от професионалните гимназии ще започват да трупат стаж още от 11-и клас и ще получават възнаграждение за това.

Това предвижда проекта за сътрудничество между предприятията и бившите техникуми, който е публикуван на сайта на образователното министерство. Целта е да се подобри качеството на образованието в професионалните гимназии.

За да натрупат повече практически опит в 11-и клас, учениците ще ходят само по три дни на училище, а през останалото време ще стажуват в дадено предприятие. Абитуриентите пък ще

учат теория само по два дни в седмицата

 

а останалите два ще работят във фирми.

Освен че ще наема учениците, бизнесът ще ги стимулира и финансово.

Предвидено е предприятията да отпускат стипендии на учениците на основата на сключен договор за обучение. Освен това младежите ще получават пари и за реално вложения от тях труд.

Проектът за сътрудничество предвижда още предприятията да продължат да дават стипендии на младежите дори и след като завършат гимназия и запишат висше по професията си. За да стимулира учениците, бизнесът ще поеме и ангажимента да осигури работни места на учениците в съответствие с придобитата квалификация.

Уроците по теория и практика до 11-и клас ще се водят от учители. След това обаче

в обучението ще се включат и експерти от практиката

като инженери и икономисти. От учителите, които обаче ще водят часовете по практика, ще се изисква да работят в предприятие поне по един месец лятото.

Практическите часове в последните две години в гимназията ще се провеждат във фирми. Предвижда се учениците да бъдат напътствани от наставници, които могат да бъдат както инженери, така и изявени работници.

Всеки наставник отговаря за един или двама ученици.

Бизнесът ще взема участие и в определянето на план-приема в професионалните гимназии.

Предвижда се проектът за сътрудничество между бизнес и гимназии да започна да се прилага пилотно от следващата учебна година.