10 млн. лв. за Хитрино отпусна извънредно от държавния бюджет кабинетът на вчерашното заседание. 5 млн. лв. ще бъдат дадени за социална програма, по която пострадалите да получат най-належащото - лекарства, храна и лечение, обясни премиерът в оставка Бойко Борисов.

Парите ще се дадат през фонд "Социална закрила" на министерството на труда. За целта до петък общината трябва да разработи социалната програма за жителите си заедно с ведомството, за да може да й бъде отпусната извънредната помощ. 

След като бъде обезопасен районът, около 100 души от селото ще се включат в програма за временна заетост с държавни пари, за да помагат на общината в разчистването, съобщи социалният министър в оставка Зорница Русинова. Около 300 семейства вече са получили еднократно по 325 лв. извънредна помощ, както е по закона за социалното подпомагане. 

"Надявам се, че в следващите една или две години ще можем да възстановим нормалното битуване на хората и живота в общината", каза Русинова. 

26 са напълно разрушените и негодни за живеене къщи в селото според данни, цитирани от финансовия министър в оставка Владислав Горанов. Тези хора ще трябва да живеят при роднини или във фургони, докато не бъдат отново построени къщите им, обясниха министрите.

Вече е започнала организация за разполагане на фургоните. Като се има предвид опитът от наводнението в Мизия например, временното настаняване във фургони може да трае с години. 

Другите 5 млн. лв. правителството ще даде директно на общината. С тях трябва да се възстанови унищожената общинска собственост и инфраструктура. Взривът в Хитрино разруши из основи редица обекти в селото. 

"Паралелно с това разговаряхме с ЕК. Те ще ни дадат възможност в две от програмите - на транспорта и селските райони, да пренасочим пари за инфраструктурата така, че всичко, което има като поражение по жп гари, линии и т.н., да го направим с европейски пари", заяви Борисов.

"А тези пари, които днес ще бъдат гласувани, ще отидат директно за пострадалите хора, включително за тези деца, които са без родители - за всяка една нужда, която има да се посрещне", обясни още Борисов.

Според предварителната оценка на транспортното министерство възстановяването на жп линията например ще струва 1.5 млн. лв.

"На община Хитрино ще се даде възможност да се възползва от помощ по общинския фонд "Солидарност", въпреки че формално не е включена в него", съобщи изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова пред БНР. Редица общини са готови да помогнат с екипи от хора за ремонтите, а тези в Шуменска област ще дадат по около 5 хил. лв. - всяка според възможностите си. 

В щаба, сформиран в началото на Хитрино, вчера са пристигнали и над сто доброволци, които искат да участват в разчистването на селото. 

Водата в селото е негодна за пиене, предупреди управителят на ВиК-Шумен Красимир Марков пред БНР. Под разрушените къщи и цялата ВиК инфраструктура е разрушена, има много течове по мрежата, а водата е замърсена. Спешна е нуждата от питейна вода за настанените в кризисния щаб в Шумен - вчера бяха нужни 400 л.

Съседни села също имат нужда от вода, защото заради спасителните операции налягането по мрежата е спаднало и те също нямат вода. Вчера в областния щаб в Шумен са пристигнали първите дарения - дрехи от БЧК-Варна и първият камион с минерална вода. Там вчера имаше кампания по събиране на одеяла и дрехи за пострадалите. Омбудсманът Мая Манолова пък обяви, че ще дари 550 непотърсени ваучера за храна за около 11 хил. лв. 

Стотици се отзоваха на призива за кръводаряване. "Във Варна те са над 200 души, в Шумен близо 170, в София - около 200, в Бургас - 40, 16 в Пловдив, горе-долу толкова в Плевен и Благоевград. Навсякъде хората откликват и благодаря още веднъж и поклон!", обяви здравният министър в оставка Петър Москов.

"За да има спокойствие за всички загубили имущество в трагедията в Хитрино, личните лекари в околните населени места ще приемат всеки един от жителите на Хитрино без нужда от каквато и да било формализирана документация.

Създадена е такава организация, че и аптеките ще доставят на пациентите лекарствата, които те вземат, без да е нужно те да носят нужното количество документи в едно нормално време, т.е. рецептурна книжка и всички документи, от които те имат нужда", каза още Москов.

"Теленор" обяви, че ще дари 100 000 лв. и ще преведе сумата на БЧК.