За съжаление българската икономика не е изключително ефективна, че да позволи високо заплащане на труда. Квалифицираният труд липсва на пазара на труда. Това каза председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев в сутрешния блок на Нова телевизия. 

По думите му се предлага неквалифициран труд, който постоянно се подкрепя от мерки на правителството с повишаване на минималната работна заплата. "С увеличението на МРЗ, заплатата на абсолютно неграмотните хора без образование се доближава до тези на библиотекарите, например", посочи Данев. 

Той смята, че държавата не може да се намеси когато няма квалифициран персонал и инвестиции. Председателят на БСК обясни, че този хроничен недостиг на специалисти трябва да се намалява. 

Данев коментира недостига на сервитьори, на стругари, заварчици, заети в шивашката промишленост, както и застаряването на учителите. 

"Ликвидираното професионално образование е причината за липсата на кадри за бизнеса. В 12 клас децата учат повече теория вместо практика и излизат на пазара на труда без квалификация. Отделно, 50 на сто от учителите след 7 до 10 години ще се пенсионират", заяви още Божидар Данев.