Все още няма окончателно решение за пенсионната реформа, тъй като предстои тя да бъде обсъдена на различни нива - заедно със социалните партньори, заедно с експертите от Консултативния съвет по осигурителните отношения към министъра на труда и социалната политика.Това заяви в Русе социалният министър Хасан Адемов.

Адемов коментира, че на фона на демографската картина у нас увеличаването на възрастта за пенсиониране е неизбежно, но това ще бъде съобразено с очакваната продължителност на живот на българите.

Адемов подчерта, че правителството не иска темата за пенсионната реформа да бъде час от предизборната борба за Европарламента, защото това изключително сложна материя.

До началото на бюджетната процедура през септември ще предложим цялостната визия за пенсионирането.

Основното, което министерството иска да направи е, да се върне към споразумението, което беше сключено между социалните партньори и правителството през 2010 г., като се опита да го актуализира с модерни елементи.

"На този етап не искам да коментирам нещата, които не са договорени окончателно", заяви Хасан Адемов. Той бе в Русе, за да представи националния план за изпълнение на Европейската гаранция за младежта.

Идеята е да се издирят отпадналите от образование безработни младежи на възраст до 24 години, като в процеса ще участват и неправителствени организации. Ще им бъде изготвен индивидуален профил, за да може на всеки да бъде предложена подходяща работа.

Според степента на образованието на безработните те ще бъдат включени в програми за чиракуване, за стажуване или за квалификация.Голяма част от мерките са насърчителни, обясни Адемов.

Според статистиката половината от безработните младежи до 24 години са с ниско образование – основно, начално или никакво.

Около 40 % са среднисти, а 8-9 % са с висше образование. За първите две години на плана са отпуснати 240 млн.лв. европейски средства.