Батакът с отпуските влиза в нова фаза. Този път препъни камъкът са графиците за тяхното ползване през годината.

Работодателските организации настояват в Кодекса на труда ясно да бъде записано, че графиците може да се променят. В момента няма законово основание за това - те трябва да се спазват така, както са съставени, коментира Валентина Зартова, главен юрист на БТПП. В противен случай е възможно инспекторите по труда да наложат глоби.

Работодателите са изненадани как в поправките на Кодекса на труда, без да е обсъждано с тях, е записано, че изготвянето на графиците трябва да се съгласува и със синдикатите. Липсата на сътрудничество от страна на профсъюзите води до организационно и финансово натоварване за работодателите, предупреждават те.

За фирмите е важно отпуските да бъдат съгласувани между работниците и ръководителите на звеното, така че в отпускарския период да има достатъчно хора, които да поемат работата, коментираха работодатели.

Според поправките в Кодекса на труда и в Закона за държавния служител, които предстои да бъдат приети от парламента, всички работодатели трябва до 31 декември да изготвят графици как работниците и служителите ще ползват отпуските през следващата година. Само за 2011 г. има изключение - списъците трябва да са готови до 31 март. Липсата им ще се санкционира от Главна инспекция по труда.

Проблемът е, че трудно някой може да каже със сигурност кога ще почива следващата година.

Социалният министър Тотю Младенов вече обясни, че в отделна наредба ще се опише как ще се изготвят въпросните графици. В нея ще се даде възможност те да бъдат гъвкави, увери той.

Не може в подзаконов нормативен акт, каквато е наредбата, да се регламентират неща, които законът не предвижда, коментира Зартова. Затова работодателските организации искат възможността за тази гъвкавост да бъде разписана в Кодекса на труда.

Работодателските организации са изпратили писмо до министъра на труда Тотю Младенов и шефа на социалната комисия Драгомир Стойнев с още няколко възражения.

Според тях тези нови задължения към бизнеса увеличават административната тежест, без да има явен ефект от тях. За всички е ясно, че графиците ще съществуват проформа, коментираха представители на бизнеса.

Срокът 31 декември е неработещ както за работодателите, така и за самите работници. Още в първите дни на годината може да възникнат причини, поради които хората да променят намерението си кога да излязат в почивка. Например как можеш да предвидиш в края на декември, че през следващата година ще жениш син или дъщеря, за което да искаш да излезеш в отпуск, обясняват работодателите.