Съществено увеличение на пенсиите догодина няма да има - от 1 юли те ще се актуализират само с 2.4% и се очаква средната пенсия да стане 341 лв. Така минималната пенсия за стаж и възраст ще е 165.25 лв.

Само няколко гласа не стигнаха патриотите да прокарат предложението си за минимална пенсия от 200 лв. при окончателното второ гласуване на бюджета на НОИ за 2017 г. С тях гласуваха ДПС и БСП, но АБВ не се включи и това спъна идеята.

След абсурдното гласуване в комисия онзи ден вчера депутатите все пак приеха бюджета на Държавното обществено осигуряване за догодина. Всички плащания от НОИ през 2017 г. остават замразени - дневното минимално обезщетение за безработица остава 7.20 лв., втората година от майчинството - 340 лв.

Максималният осигурителен доход остава 2600 лв., а с това и таванът на пенсиите - 910 лв.

Минималните осигурителни доходи ще се увеличат средно с 2.6%. Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се става 460 лв., защото това е планираният от кабинета размер на минималната заплата.

Разходите на НОИ ще са близо 10.4 млрд. лв. От тях само за пенсии са над 8.9 млрд. лв. Дефицитът в НОИ намалява с над 300 млн. лв. и е 5.2 млрд. лв.

Дебатът в залата бе основно за увеличението на минималната пенсия - патриотите бяха предложили два варианта - за 200 и за 300 лв. От БСП подкрепиха първия вариант заради "антисоциалната и античовешката пенсионна реформа на Калфин, с която излъгахме хората, че ще им увеличим пенсиите".

От ДПС посочиха, че е важно темата да се обсъжда, но трябва да се реши откъде да дойдат парите. Менда Стоянова от ГЕРБ направи сметка, че за да стане 300 лв. минималната пенсия, това означава, че 1.6 млрд. лв. от данъците трябва да се пренасочат в НОИ, което според нея е "популизъм".

Патриотите защитиха предложенията си и дори предложиха преразглеждане на пенсионната реформа.

"Разликата между 800-те млн. лв. за повишаване на минималните пенсии и 1 млрд. лв. за саниране е, че при пенсиите няма комисиона. Определихме източниците на доходите, които биха могли съвсем спокойно да препокрият даже сумите, необходими за постигането на нашите предложения", коментира председателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Колегата му Красимир Каракачанов обяви, че "повече не можем да бягаме от темата за ниските доходи на пенсионерите". Според него резерви има, защото "ще отпаднат 70% от мнимите инвалиди, които сега точат социалния бюджет".

От следващата година ще има нов вид обезщетение за майките, които се върнат на работа, преди детето да навърши една година (след 135-ия ден от раждането). Заедно със заплатата те ще получават и половината от майчинството си. Другата новост е, че и бащите на осиновените деца ще имат право на отпуск от 15 дни при осиновяването на дете.

Променят се периодите на изплащане на обезщетенията за безработица. Всички, които имат над 12 години стаж, ще получават пари от НОИ по 12 месеца, а досега този максимален срок бе за хората с над 25 г. стаж.

Със стаж от 9 до 12 г. обезщетение ще се взема 10 месеца, а от 6 до 9 години - 8 месеца. За всички със стаж до 3 години обезщетението ще се дава за 4 месеца.

От догодина семействата на децата с увреждания ще получават диференцирана помощ за тях, докато те навършат 18 г. (или завършат средното си образование). За дете със и над 90 на сто ще се получават месечно по 930 лв. За дете със 70 до 90 на сто увреждане ще се получават месечно по 450 лв., а тези с 50 до 70 на сто - 350 лв. Месечната сума обединява всички други добавки по закона, който тези семейства получават сега. Над 26 хил. деца ще получават тези помощи.

От 1 януари осигуровката за пенсия се вдига с един пункт от 17.8 на 18.8% за работещите в масовата категория труд. От тази стъпка се очакват около 200 млн. лв. допълнително в НОИ.

Вноската за пенсия на служителите от сектор "Сигурност" също се увеличава - с 20 пункта на 60.8% въпреки заявеното намерение на един от полицейските синдикати за протести в МВР, ако това се приеме. Тази вноска се плаща от държавата и въпреки сериозния й ръст фондът за пенсиите на военни и полицаи, където постъпват само техните пенсионни вноски, остава на дефицит от 131 млн. лв.

Вижте още: 

Почти никой не мести втората си пенсия в НОИ 

Парите за пенсия носят доход до 5% 

Македония прави минималната пенсия над 200 евро