Идеята на Карлос Слим за 3-дневна работна седмица би била трудно приложима в България. Ако бъде въведена, българите би трябвало да се пенсионираме на 79 години. В момента средната възраст, на която хората у нас се оттеглят от пазара на труда, е малко над 62 г.

Това мнениеизразява пред в. „24 часа“ икономистът Десислава Николова от Института за пазарна икономика.

Ако приемем, че стандартният трудов живот е около 40 г., загубата на 2/5 от този трудов живот, или около 16 г. при 3-дневна работна седмица, означава, че тези 16 г. ще трябва да се доработят след тази възраст. С други думи ще трябва да ги добавим към днешните 62,3 г., на които обикновено хората се пенсионират. 

Така погледнато възрастта за пенсиониране ще скочи реално до 79 г. – пределна възраст, която се свързва с продължителността на живота в България, обяснява експертът.  Тоест българите ще трябва да работят до сетния си час. 

Спорно е дали 79-годишните масово биха били пълноценни участници в трудовия живот. Отделни хора на тази възраст сигурно са работоспособни, но в масовия случай вярно е по-скоро обратното, отчита Николова.

По думите й ако се въведе 3-дневна работна седмица и възрастта за пенсиониране се удължи още, това означава създаване на още по-силен стимул хората да търсят вратички да се пенсионират по-рано.

И в момента такива прецеденти съществуват – много хора успяват да намерят начини да се пенсионират по-рано от официалната възраст, извоювайки си т.нар. инвалидни пенсии. Такива са около 1/3 от новите пенсионери всяка година.

По-кратката работна седмица би навредила и на пенсионната ни система.

„Ако погледнем пенсионната ни система, и днес в нея дефицитът е около 50%, а въвеждането на 3-дневна работна седмица би означавало допълнителен удар върху нея. В момента и при 5-дневна работна седмица, ако искаме да намалим този дефицит, възрастта за пенсиониране трябва да расте“, обяснява Николова.

Няма проблем обаче хората в отделни браншове, фирми, трудови отношения да се договарят помежду си колко точно да трае работната седмица, колко да са работните дни в нея, какво да е заплащането. Такива договорки биха могли да се комбинират с втора работа и други гъвкави варианти, допълва тя.  

Но ако става дума за официално регламентирана работна седмица, не мисля, че 3-дневната може да се приложи у нас, защото ще повлече след себе си масово пенсиониране.

Тридневната работна седмица е красива перспектива, която обаче може да се отнесе към развити страни като Япония или САЩ, където продължителността на живота е по-голяма. За да се приложи у нас би трябвало да минат десетки години.