Физическите лица вече ще могат да проверяват електронно получени доходи различни от тези по трудови договори. Това е възможно с нова онлайн система на НАП, която започва работа, съобщиха от пригодната агенция.

Услугата дава възможност да се проверяват дали за дадено лице има подадени данни от предприятия и от самоосигуряващи се лица за изплащани доходи, различни от тези по трудов договор, като например хонорари.

Е-услугата предоставя информация също за вида и размера на изплатения доход, както и удържан данък. Така с помощта на е-справката физическите лица ще могат коректно да отразяват изплатените им пари в годишната си данъчна декларация. Услугата е достъпна, както с ПИК, така и с електронен подпис.

От НАП обръщат внимание, че ако потребителите на услугата установят, че са допуснали грешка във вече подадената декларация за облагане на доходите от 2016 г., те имат възможност да я поправят. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация в срок до 30 септември 2017 г.

Електронната справка допринася също и за намаляване на риска от злоупотреби и нарушаване на правата и интересите на гражданите.