Професионални спасители и доброволци помогнаха на бедстваща рускиня в Рила.

Оказва се, че хората, които помагат доброволно, не получават дори ден почивка от работодателите си, въпреки че са участвали в спасителна операция.

Преди да тръгнат да спасяват животи в планината, на доброволците често им се налага да влизат в конфликти с работодателите си, тъй като те държат да имат работници под ръка.

Некоректен работодател – как да защитя правата си?

В конкретния случай държавата не се намесва, защото Законът за доброволчеството се изготвя вече няколко години и не функционира.

Акцията по спасяването на рускинята в Рила започва в четвъртък вечерта и продължава около 10 часа.

istock
istock

„Постоянно се подхлъзвахме .Има много рискове, около час и половина пътувахме до нея, след като бяхме разбрали къде е”, разказа планинският спасител Георги Ботев.

Акцията приключва около 5.00 часа в петък сутринта. Почивка обаче за спасителите няма. В 8.00 часа почти всички трябва да са на работните си места. 

„Към този момент няма никаква законова наредба, която да задължава работодателите да ги освобождава или да ги компенсира по някакъв начин”, заяви директорът на ПСС към БЧК Емил Нешев.

Изчислиха колко дни продължава идеалната отпуска

„Няма как след цяла нощ издирване в планината да отидеш на работа на сутринта и да бъдеш ефективен. Твоят работодател казва: „Мен не ме интересува какъв си, ти си работник, като си спасител - ходи си. Аз искам работник, плащам ти за тази позиция”, разказа Ботев.

istock
istock

В България планинските спасители са около 540. 500 от тях са доброволци. Всичките са преминали през множество курсове, а често са подложени не само на физически натоварвания, но и на психически, защото в планината стават свидетели на много тежки гледки и съдби.

„Очакваме държавата да предприеме действия и да може да защити труда на тези хора, които го правят абсолютно безвъзмездно и безкористно, и с цялата си душа тичат по планината да спасяват човешки животи”, поясни Нешев.

В коя страна имат право на най-много отпуска

Най-сериозни проблеми изпитват доброволците, които работят в частния сектор.

istock
istock

В Европа хората, които работят на добра воля за обществени каузи, обикновено получават около десет дни допълнителен отпуск.

Според статистика българските спасители се отзовават на много повече сигнали, отколкото добре платените си колеги от редица западноевропейски държави.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg