Заради увеличението на минималната работна заплата на 340 лева от 1 януари 2014 година по време на първото си заседание за тази година на 8 януари Министерски съвет ще вземе решение, с което вдига и минималната работна заплата в държавната администрация.

С постановление, което министрите трябва да приемат на 8 януари, минималните размери на основните заплати за длъжностите, предвидени за заемане от държавни служители, не могат да бъдат по-ниски от 340 лева.

На практика ще скочат с 30 лева възнагражденията за онези, които заемат определени постове в администрацията (като стажант и сътрудник, например) и които получават най-ниските възможни заплати. Кабинетът ще приеме и Националната стратегия за учене през целия живот за периода 2014-2020 година.

Очаква се министрите да вземат решение, с което да се възобнови дейността на генералното консулство на България в Милано. Министерският съвет ще реши и да даде имоти на Министерството на регионалното развитие на НСО.

Министрите ще одобрят предложения за промени в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, в Закона за насърчаване на заетостта, в Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси и в Закона за енергията от възобновяеми източници.