От днес частните пенсионни дружества започват да отпускат средства на навършилите общата възраст за пенсия. Парите ще се изплащат в зависимост от натрупаното по личните партиди и след сключване на договор за избор на пенсионен продукт.

Първите лица, които ще могат да започнат да получават втора пенсия, ще са 17 000 жени, родени през 1960 г.

„Има няколко възможности за плащане, включително има три вида пожизнени пенсии. Човек трябва да получи съответната информация, за да се ориентира в точното си решение кой от трите вида предпочита да започне да получава. В последните месеци много хора ни потърсиха - от тези, на които предстои да се пенсионират, информирали сме ги. Но първият етап от гледна точка на хората е да получат достоверна и изчерпателна информация  за осигурителните си права.“, обясни Даниела Петкова от Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване пред БНР.

Всеки работещ българин роден след 1959 г. се осигурява в поне два пенсионни фонда – държавен пенсионен фонд към НОИ, който формира първия стълб на системата и Универсален (УПФ) или Професионален (ППФ) частен пенсионен фонд в рамките на втория стълб.

Това колко и под каква форма ще получавате втора пенсия зависи от натрупаните средства във вашата партида в съответния пенсионен фонд. Според това колко пари има в нея са регламентирани 3 опции за изплащане:
 
- Пожизнено изплащане;
 
- Разсрочено изплащане;
 
- Еднократно изплащане.

istock
istock

 Ако към момента на пенсиониране натрупаната сума е по-малка от три минимални пенсии (900 лв.) можете да се възползвате единствено от еднократната опция, при която изтегляте цялата сума наведнъж.

Втора пенсия – кой, кога и колко

Ако натрупаните спестявания са повече, то тогава пенсията се изплаща пожизнено, при което има два основни варианта – пожизнено месечно и разсрочено изплащане. При разсрочения вариант парите може да се изтеглят на няколко големи суми на регулярни интервали, при навършване на определена възраст от гражданина. Срокът и размерът на разсрочените плащания се избират от самия пенсионер.
 
При пожизненото изплащане минималната месечна пенсия, която се изплаща е 45 лв. Според изчисленията, за да е възможна пожизнена пенсия, минималната сума, която е натрупана по личната партида трябва да е поне 9000 лв.

istock
istock

По последни данни, от 17 000 жени, които ще започнат да получават втора пенсия този септември, едва 3400 имат необходимата сума от 9000 лв., за да получават пожизнена пенсия. Това също до голяма степен се дължи на факта, че тази част от пенсионната система все още е млада – на 20 години, вноските са ниски и през 1/3 от нейното съществуване бяха дори още по-ниски.
 
При пожизнената пенсия съществува опция за гарантиран период на изплащане, при който пенсионният фонд се ангажира да изплаща месечна пенсия докато клиентът е жив. Самият пенсионер също така избира срок между 2 и 10 години. Ако почине в рамките на този срок неговите наследници ще получат парите, които му се полагат за гарантирания период.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg