В отношенията работодател-работник много често вторият се оказва в по-неизгодна позиция. Служителите обикновено са отлично запознати със своите задължения, но знаят малко относно правата си.

Прекратяване на договор без предизвестие, системно забавяне на заплатата, неправомерно уволнение по време на майчинство, осигуряване върху по-нисък от реалния доход. Това са сред редовните нарушения от страна на некоректни работодатели.

Какви действия можем да предприемем при прекратяване на договор без изплащане на всичко дължимо? Най-евтиният вариант е подаване на заявление до Инспекцията по труда, разкрива адвокат Татяна Бойчева.

Инспекцията дава задължителни предписания със срок за изпълнение, който обикновено е кратък. Ако работодателят не изпълни задължението си, следва подаване на заявление по чл. 410 от ГПК пред районния съд. Вторият вариант е подаване на искова молба отново пред районния съд.

Има две основания за прекратяване на трудовото правоотношение (ТПО) без предизвестие. Едното е при влязла в сила присъда. В този случай няма законова защита за работника. Дисциплинарното уволнение може да се обжалва по съдебен ред, ако работникът счита, че е уволнен незаконно. Договор с изпитателен срок, уговорен в полза на работодателя, също може да бъде прекратен. Работодателят има право да прекрати ТПО в 6-месечен срок от сключването на договор. Тук отново няма защита.

Друг често срещан проблем при жените е уволнението по време на бременност или майчинство. Основанията за прекратяване на ТПО са подробно описани в КТ, обяснява експертът. Те могат да бъдат следните: по взаимно съгласие; по инициатива на работника с предизвестие; по инициатива на работодателя с предизвестие; едностранно от работодателя без предизвестие; по инициатива на работодателя с изплащане на обезщетение.

Българското законодателство предвижда няколко вида платен отпуск и два вида неплатен отпуск за майките, коментира юристът. Платен: поради бременност и раждане и за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. Неплатен: до навършване на 3-годишна възраст на детето и 6 месеца – до навършване на 8 години на детето.

Работодателят може да прекрати трудовите правоотношения по време на отпуск, като в случая работничките се ползват от защитата на чл. 333 КТ. Прекратяване на ТПО по инициатива на работодателя с предизвестие (ал. 1 т. 2, 3, 5 и 11) и едностранно прекратяване без предизвестие (ал. 1 и ал. 2 т. 6) може да стане само със съгласието на Инспекцията по труда.

При наличието на прекратено ТПО и интерес от страна на работничката, тя следва в 2-месечен срок от датата на прекратяване да образува дело пред съответния районен съд с искане за отмяна на уволнението и заповедта и възстановяване на работа.

Много служители работят при липса на елементарни трудови условия и дори в опасна и вредна за здравето среда. Законът защитава и тях, стига да решат да потърсят правата си. В случаите на лоши условия на труд или принудителен извънреден труд без допълнително заплащане, работникът би следвало да сезира съответната Инспекция по труда, съветва адвокатът.

При забавяне на изплащането на трудовото възнаграждение, работодателят дължи законна лихва за всеки ден забава. Отделно от това, работникът има право да прекрати едностранно трудовото правоотношение, като работодателят дължи, освен заплатите, и обезщетение в размер на едно брутно трудово възнаграждение.

Немалко работодатели предпочитат да плащат минимални осигуровки на своите служители и да им дават останалата част от възнаграждението „на ръка“. Ако работникът следи за своите законни права и интереси, не би трябвало да подписва трудов договор с определено възнаграждение, по-ниско от реално получаваното, категорична е Бойчева. Такъв договор противоречи на закона и морала.

Подписвайки нереален договор, работникът доброволно се съгласява в случай на заболяване, бременност или отпуск да получава обезщетение на базата на внасяните осигуровки. При прекратяване на ТПО работникът може да претендира за обезщетение в размер на вписаното в трудовия договор брутно трудово възнаграждение. В крайна сметка обаче всичко е въпрос на избор и гражданска позиция.

 

Очакваме Вашите въпроси и запитвания по казуси на pariteni@netinfocompany.bg. Ние ще търсим нужните Ви отговори и ще предлагаме ефективните решения според експертите в съответните области.