Разходите на българите за храна са по-големи от тези за сметките за жилището, показват последните данни на Евростат. 20,1 на сто от общите разходи на домакинствата у нас отиват за храна и безалкохолни напитки, а 19,1 на сто даваме, за да платим ток, вода и парно.

За транспорт отиват 12,3%, а за култура и развлечения сме заделяли 8,1% от разходите. Тези за  здраве са 7,2 на сто от общите, а делът на тези за алкохол и цигари и комуникации – по 5,2 на сто.

Не такава е ситуацията в ЕС. През 2021 г. сметките за жилища, вода, електричество, газ и други горива представляват една четвърт (25%) от разходите на домакинствата в ЕС, което е спад с 0,5 процентни пункта в сравнение с 2020 г. Разходите за храна и безалкохолни напитки също намаляват сред категориите разходи на домакинствата, представляващи 14,3% от общите разходи през 2021 г.

Миналата година разходите за транспорт са били на трето място в категориите разходи на домакинствата, представлявайки 12,1% от общите, което е ръст от 0,5 п.п. Това увеличение е свързано с постепенното премахване на мерките за контрол, свързани с COVID-19, които засегнаха мобилността в целия ЕС.

Енергийната бедност в Европа е най-голяма в България

Същата тенденция се наблюдава и в категориите разходи за отдих и култура, ресторанти и хотели, здраве и облекло и обувки; общият им разходен дял се е увеличил съответно до 8%, 6,6%, 4,7% и 4,2% през 2021 г. (в сравнение съответно със 7,8%, 6,0%, 4,6% и 4,1% през 2020 г.).

istock
istock

Дяловете на разходите за обзавеждане и домакинско оборудване, както и разходите за образование са стабилни, представляващи 6,0% и 0,9% от общите разходи, както и през 2020 г.

Общите дялове на разходите за цигари и алкохол и разни стоки и услуги са намалели с 0,2 п.п. и за двете категории, докато за комуникации с 0,1 п.п.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg