Планът на Берлин за обуздаване на наемния пазар в града беше одобрен от местния парламент, предава Bloomberg.

Той поставя таван върху приходите на собствениците на имоти и може да накара инвеститорите да напуснат германската столица. Книжата на големите собственици на имоти поевтиняха след новината.

Парламентът в Берлин подкрепи мерки, включващи петгодишно замразяване на наемите. Това се случва над шест месеца, след като те бяха предложени от лявата администрация.

Промените вероятно ще влязат в сила до края на февруари, въпреки че опозиционните партии обявиха намерението си да ги оспорят в съда.

istock
istock

Инициативата на Катрин Ломпшер от партия Левица, която е ръководител на градското развитие и жилищната политика в Берлин, цели да смекчи бремето върху наемателите, след като бумът на имотния пазар удвои наемите през последните десет години.

Политическата намеса притеснява инвеститорите в момент, когато отделна кампания настоява за принудителното изземване от правителството в Берлин на имоти от големи собственици, сред които и Deutsche Wohnen.

Цените на панелките падат заради новото строителство

„Не искаме Берлин да се превърне в копие на надценени градове като Лондон и Париж, където много хора вече не могат да си позволят апартамент“, заяви Ломпшер по време на дебата преди гласуването.

От подадените 150 гласа 85 депутати бяха „за“, 64 гласуваха „против“, а един се въздържа.

Какво предвиждат те? Наемите в германската столица трябва да бъдат замразени за пет години за всички имоти, построени до 2013 г.

Върху наемите ще бъде наложен таван, като цената им ще зависи от възрастта на имота. От 2020 г. трябва да бъде разрешено приспособяване към годишната инфлация от 1,3% на година, ако новият наем не надхвърля тавана.

istock
istock

Девет месеца след като законът влезе в сила, собствениците на имоти трябва автоматично да намалят прекомерно високите наеми, така че да не надхвърлят тавана с повече от 20%.

Ограничено повишаване на наемите ще бъде позволено за ремонтирани имоти. Собственици на жилища, които не са се съобразили с мерките, рискуват глоба до 500 хил. евро.

Приемането на мерките „изпраща фатален сигнал към инвеститорите“, коментира Улрих Ланге, заместник-председател на блока на Меркел в националния парламент.

“Нещо повече, много е вероятно законът да бъде обявен за противоконституционен. Това ще създаде хаос на пазара на наеми. Подчертаваме, че единственото решение, което ще смекчи натиска върху наемния пазар в Берлин остава строителството“, категоричен е Ланге.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg