Британският имотен пазар се превръща все повече в основна цел за пране на пари, а най-скъпите имоти в Лондон привличат купувачи с престъпно минало, представляващи начин да скрият мръсни пари, предава Bloomberg.
 
Сега има голяма вероятност купувачи да използват британските имоти, за да прикрият незаконна дейност, в сравнение със среден риск преди три години, съобщава британското правителство в доклад от декември за прането на пари и финансирането на тероризма тази година. Заключенията повишават и риска към сектора на имотните агенции на среден.
 
„Има вероятност хора с престъпно минало да предпочитат локации с висока цена на имотите като Лондон, Единбург или университетски градове, като специално Лондон е смятан за много желан от чуждестранни организации за опериране на жилищни или бизнес имоти“, се посочва в доклада.
 
Пандемията от COVID-19 прави сектора по-уязвим към мръсните пари, тъй като колебливото търсене на екстравагантни домове увеличава шансовете за отстъпки. Макар че хора със съмнително минало може също да използват изпитващи затруднение компании, за да придобиват имоти, продавани от отчаяние или след фалит, жилищните имоти са смятани за по-високорискови от бизнес имотите, подпомогнати от скоростта и лекотата за постигане на сделки, отбелязват авторите на доклада.
 

istock
istock

Сделки, осъществени от корпоративни структури или тръстове в държави данъчен рай като Каймановите острови, затрудняват проследяването им – три четвърти от имотите, свързани с корупция, са притежание на компании, регистрирани на подобни локации, сочат данни на неправителствената организация Transparency International.
 
Неправителствената организация установи над 500 имота във Великобритания, които са били закупени със съмнителни средства на обща стойност над 5 млрд. паунда (6,6 млрд. долара), се казва в доклада. Това вероятно е съвсем малка част от реалната стойност на мръсните пари, скрити в британски имоти, допълва тя.

Богаташите се втурнаха да купуват провинциални имоти

След разбиване на чуждестранна корупционна схема съпругата на намиращ се в затвора азерски банкер трябва да даде на британските власти информация за активите си, след като изгуби оспорването пред Върховния съд на т. нар. заповед за необяснимо богатство. Замира Хаджиева вече не може да продава, нито да прехвърля голф клуб край Лондон и дома си близо до луксозния магазин Harrods, които според Националната агенция за борба с престъпността струват над 22 млн. паунда.
 

istock
istock

Великобритания постигна победа и в опит да разбие схема за инвестиране на мръсни пари през октомври, когато Националната агенция за борба с престъпността използва противоречиво правомощие, за да постигне споразумение за 9,8 млн. паунда с бизнесмен от Лийдс по обвинения, включващи и връзки с хора с престъпно минало, за да създаде портфейл от имоти. Мансур „Мани“ Махмуд Хюсеин предаде над 45 имота в страната, включително два апартамента в лъскавия квартал „Найтсбридж“ в Лондон.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg