До две седмици работна група с представители на бизнеса, синдикатите и правителството трябва да представи предложения за правила, по които да се увеличава максималният осигурителен доход занапред, съобщава БНР.

В момента този доход е 3400 лева. Решението за създаването на групата беше взето преди дни на неформална дискусия в Министерския съвет с участието на премиера Николай Денков, финансовия министър Асен Василев и социалните партньори.
 

Идеята е бъдещата формула за определяне на максималния осигурителен доход да се базира на обективни критерии, определени от държавата и всички заинтересовани страни.

Обсъждат увеличение на максималния осигурителен доход

Обмисля се например той да е обвързан със средната или минималната работна заплата. Направените от работната група предложения ще бъдат обсъдени в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Главният икономист на Конфедерация на труда "Подкрепа" Атанас Кацарчев припомни, че отдавна синдикатът иска изобщо да бъде премахнат таванът на осигуровките. Преди години първоначалната идея беше той да е поне десеткратния размер на минималната заплата, което за догодина прави 9330 лева на месец:

istock
istock

"В рамките до две седмици участниците да изготвят предложение, което не е много адекватно, но реално погледнато, цялата информация е в Министерството на финансите и Министерството на труда и би трябвало те да подготвят някакъв пакет от предложения или варианти. Няма как едните да казват: "Аз няма да давам пари", а другите: "Дайте пари". Звучи несолидарно", посочи Кацарчев.

933 лв. става минималната заплата у нас от догодина

Заместник-председателят на Българската стопанска камара Мария Минчева също заяви, че организацията очаква от Финансовото министерство разчети и визия какви резултати се целят с евентуален ръст на тавана на осигуровките:

"Ние сме отворени да водим разговор. Очевидно е, че не може да нарастват доходите, а да не мърдат останалите параметри, това е ясно. Тук винаги въпросът е както с минималната работна заплата - когато се увеличава, с колко, и защо с толкова", каза Минчева. 

От БСК обръщат внимание, че таванът на осигуровките е само един параметър, част от цяла система. Според работодателската организация, която готви форум през ноември, посветен на тристълбовата пенсионна система, 20 години след старта на реформата в пенсионно-осигурителната система е дошло времето да се види какъв е пътят напред. 

Междувременно организации от високотехнологичния бизнес излязоха с позиция, че са против въвеждането на автоматична формула за ежегодно увеличение на максималния осигурителен праг. Те изразиха опасения, че има риск да се отнеме конкурентоспособността на българския високотехнологичен сектор, както и на всички други сектори, които оперират прозрачно, имат съществен принос за националния бюджет, плащайки най-високи данъци и осигуровки, задържат талантите в страната и осигуряват висока добавена стойност за обществото. 

В навечерието на разискванията по бюджета на държавното обществено осигуряване за догодина темата за параметрите на осигурителната система е особено актуална. Остава да видим как ще изглежда този проект. При всички положения е разбираемо желанието да има механизъм за определяне на тавана на осигуровките, а не това да става административно от един човек, без да има критерии с колко и защо нараства. Бъдещето ще покаже какво ще се случи. Засега обаче въпросителните са повече от отговорите. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg