Минималната работна заплата ще стане 933 лв. от 1 януари 2024 г., реши правителството.

Размерът й ще се повиши с 19,6%, или със 153 лв. спрямо сегашната й стойност. Той е определен съгласно разпоредбите на Кодекса на труда, според които минималната работна заплата за страната за следващата календарна година се определя в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година, съобщиха от правителствената информационна служба.

КНСБ подкрепя увеличението на минималната заплата

Предлаганият нов размер на минималната работна заплата ще допринесе за намаляване на бедността сред работещите и на неравенствата в разпределението на доходите.

istock
istock

Ръстът на най-ниското възнаграждение за труд ще повиши покупателната способност и потреблението на най-нискодоходните групи от пазара на труда и ще увеличи мотивацията на работната сила за включване в заетост.

От 1 януари 2024 г. минималната часова работна заплата ще бъде 5,58 лв.

"С това решение ние ще изпълним един от ангажиментите си, съчетан с други мерки, за намаляване на неравенството в България, което е твърде високо за европейските стандарти", заяви премиерът Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание.

"България продължава да бъде държавата с най-ниска минимална работна заплата в Европейския съюз. Поетапно трябва да излезем от ситуацията на икономика, която привлича инвеститори с ниските си работни заплати", посочи той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg