Увеличението на минималната работна заплата е стъпка напред в правилната посока, каза във Велико Търново президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той уточни, че КНСБ ще подкрепи правителството за увеличение на минималната заплата със 153 лева. Димитров подчерта, че трябва да бъде доработен текстът, който да предполага колективно договаряне над това число по браншове и по икономически дейности. Това е прагът – 50 процента от средната заплата и нагоре вече е договарянето, отбеляза той. Според него така се е постигнала по-високата стартова заплата при учителите, а при миньорите е 40 процента от действащата минимална заплата.

Обсъждат увеличение на максималния осигурителен доход

Президентът на КНСБ посочи, че в момента се обсъжда как да продължат протестните действия на миньорите и енергетиците. Той прогнозира, че процесът за организиране на ефективна стачка ще трае поне месец.

По процедура трябва да се съберат подписи, които да са поне 50 процента плюс един от състава на работещите в мината и да се определят конкретни искания, които според закона трябва да бъдат отправени към ръководството на мината. Следват процедурни срокове за преговори с ръководството и принципала, записани в колективния трудов договор.

istock
istock

После идва задължителна процедура на арбритаж и помирение, и ако и там няма съгласие, едва тогава може да се стигне до ефективна стачка, каза Димитров и допълни, че това е проблемно, защото исканията на хората не са към ръководството на мината, а към ръководството на държавата.

Работниците, членуващи в синдикати, взимат между 10 и 25% по-високи заплати

„Ефективната стачка е много силен механизъм за натиск, но исканията трябва да бъдат други, което в един момент малко разколебава хората как да действаме в момента, когато искаме едно, а трябва да запишем в исканията друго, за да сме законосъобразни“, подчерта Пламен Димитров.

По думите му подобна ефективна стачка на миньорите и енергетиците „боли“, когато трябва ток, а ток най-вече трябва през зимата, когато натоварването е 6-7 хиляди мегавата и когато спре тока, тогава някой ще ги чуе, каза синдикалистът. Той припомни, че предишната ефективна стачка на работещите в Мини“Марица -Изток“ е била през 2012 година, през януари, при минус 15 градуса и е била успешна.

Според него има редица фактори, които обуславят предположението, че блокадите на магистрала „Тракия“ и около Гурково ще бъдат свалени, но с анонс за започване на подписка за ефективни стачни действия, които ще съвпаднат със зимния период. Президентът на КНСБ подчерта, че призивите за протест в София на 12 октомври не са на миньорите и на енергетиците и не са организирани от тях.

Във Велико Търново Пламен Димитров участва в синдикално събрание на регионалната структура на КНСБ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg