Правителството обсъжда максималният осигурителен доход да се определя по формула, а не административно със Закона за бюджета.

Формулата ще почива на обективни критерии, определени от държавата и всички заинтересовани страни. Работна група с участието на техни представители ще събира  конкретни предложения за такива критерии. Предложенията ще бъдат внесени за обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество, уточниха от Министерски съвет.

Идеята е през следващите години максималният осигурителен доход да се определя по ясен подход, който да гарантира предвидимост.

Темата вече е обсъдена на неформална дискусия в Министерския съвет, в която се включиха премиерът акад. Николай Денков, министърът на финансите Асен Василев, неговият заместник Георги Клисурски, заместник-министърът на труда и социалната политика Гинка Машова, националнопредставителните работодателски организации, сдружения от ИТ сектора и двата големи синдиката.

МС
МС

В момента максималният осигурителен доход е определен на 3400 лева, но според експерти той трябва да се повиши още. Това ще засегне основно хората с високи заплати над тази сума, които ще трябва да плащат и по-високи осигуровки и данъци.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg