От КТ "Подкрепа" предлагат максималният осигурителен доход да стане 5 000 лева, а от КНСБ искат той да бъде повишен поне на 3 200 лева вместо сегашните 3 000.

От "Подкрепа" напомнят, че заложеният принцип още при въвеждането на тавана на осигуровките е той да бъде в размер десет пъти минималната работна заплата, което прави 6 500 лева за 2021 г. Вече е под 50 на сто този размер, сочат сметките.

От синдиката твърдят, че това лишава бюджета на ДОО от 2 до 3 милиарда лева приходи.

Бюджет 2021: 650 лв. минимална заплата, 300 лв. – минимална пенсия

И двата синдиката изразяват несъгласие с предвиденото увеличение на минималното дневно обезщетение за безработица на 12 лв., като смятат, че то трябва да е поне 17 лв. или 60 на сто от минималната заплата.

Замразяването за поредна година на паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст на 380 лв. също не се приема от синдикалистите.

От КНСБ искат догодина то да бъде поне 440 лв.

istock
istock

Във връзка с анонса на правителството за предоставяне на ваучери за храна на стойност 120 лв. на хората с пенсии от минималната до нивото на линията на бедност, КНСБ настоява предоставянето на тази сума да бъде не под формата на ваучери, а в пари.

Всеки втори с орязана заплата заради коронавируса​​​​​​​

Това ще облекчи както институциите, така най-вече пенсионерите
, а не на последно място ще спести излишни административни разходи за отпечатване на ваучерите, тяхното разпространение, обвързването на търговската мрежа с подобен ангажимент и пр., се допълва в позицията.

КНСБ иска още да се повиши вноската за Фонд "Безработица" макар с минимален процент - например 0,2 на сто, като се предвиди до края на първото тримесечие на 2021 г. да се уреди нормативно възможността фондът да се включва и в случаите на т. нар. икономическа безработица.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg