Всеки втори българин е с намалени доходи заради пандемията. 26% още не са пострадали, но очакват това да се случи в бъдеще. Това показва проучване на Kantar, поръчано от Европарламента.

По-зле от нас са само в Кипър, Гърция, Испания и Румъния. Най-слабо засегнати са гражданите на Дания, Люксембург, Финландия и Швеция.
Голямо мнозинство от европейците опасяват от пряко въздействие от пандемията върху тяхното лично финансово положение или са вече са пострадали: 39% от анкетираните заявяват, че кризата от COVID-19 вече е оказала въздействие върху техните лични доходи, докато други 27% очакват такова въздействие в бъдеще.
 
Само 27% очакват ситуацията с COVID -19 да не окаже въздействие върху техните лични доходи. В 20 държави повечето респонденти заявяват, че настоящата криза вече е оказала въздействие върху техните лични доходи.

54% от европейците смятат, че ЕС следва да разполага с повече финансови средства, за да може да преодолее последиците от пандемията от коронавируса. В 20 държави - членки на ЕС, мнозинството от респондентите са съгласни с това твърдение (51% в България), в 14 държави - членки на ЕС, абсолютно мнозинство от респондентите подкрепят по-голям бюджет на ЕС.
 

istock
istock

Запитани относно областите на политиката, в които този увеличен бюджет на ЕС следва да бъде изразходван, повече от половината от респондентите (54%) заявяват, че общественото здраве следва да бъде основен приоритет, следвано от икономическото възстановяване и новите възможности за предприятията (42%), изменението на климата и опазването на околната среда (37%) и заетостта и социалните въпроси (35%).

На равнище ЕС изменението на климата и околната среда са заменили заетостта сред първите три разходни приоритета в сравнение с последното проучване, проведено през юни 2020 г.

Как COVID-19 създава нови мултимилионери

България е сред 18-те държави, за които общественото здраве е първият приоритет. Естония, Латвия и Чехия поставят икономическото възстановяване на челно място, докато гражданите на Австрия, Дания и Германия слагат на първо място борбата с изменението на климата. В Хърватия, Словакия и Финландия интервюираните са определили заетостта и социалните въпроси като свой основен приоритет по отношение на разходите.

istock
istock

Две трети от респондентите (66%) са съгласни, че ЕС трябва да разполага с повече правомощия за справяне с кризи като пандемията от коронавируса. Само една четвърт (25%) не са съгласни с това твърдение. Тези констатации са в съответствие с резултатите от двете предишни проучвания, проведени от Европейския парламент през април и юни 2020 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg