51% от българите свидетелстват, че доходите им са намалели заради коронавируса.

Това показва изследване на „Галъп интернешънъл“ във връзка с коронавируса. При представяне на данните през април 36% от хората казваха, че доходите им са намалели заради кризата, а други 23 на сто живеят с чувството, че съвсем скоро предстои това да се случи.

61% очакват нормализация на живота до края на годината, а 35% са с противоположни очаквания.

.Действията на правителството срещу коронавируса продължават да срещат одобрение. В същото време основна част от обществото осъзнава, че отговорността за здравето е най-вече лична.

Страховете от зараза с коронавирус постепенно утихват, но за сметка на притесненията за личните финанси и икономиката на страната. Физическите контакти и посещаването на обществени и социални събития все още предизвикват притеснение. Но българите очакват нормализация в ежедневието си до края на годината.

Галъп
Галъп

51% се боят или даже много се боят, че те или член на тяхното семейство може да заболее от коронавируса. 48% по-скоро не се боят или съвсем не се боят. Малцина са тези, които се колебаят в отговора.

Между март и април страховете видимо нараснаха, но от април насам явно са спаднали и превъзходството на тревогата над спокойствието е останало минимално, констатират социолозите.

Заплатите в София с 500 лв. над средните за страната

Общо 58% днес по-скоро се съгласяват или смятат, че заплахата от коронавируса е преувеличена. 39% са на обратното мнение. Останалите се колебаят.

Непосредствено преди обявяването на извънредните мерки в българия още повече хора намираха заплахата за преувеличена – те бяха 72% в средата на март. По-късно, явно дойде и по-трезв поглед, който е налице и сега.
 

Галъп
Галъп

72% от анкетираните смятат, че заплахата от коронавирус в нашата страна е вече под контрол, 24% обаче са на обратното мнение. Данните обаче предхождат новините за огнища на заразата в някои градове. Явно в обществото е настъпило известно успокоение, макар и делът на тревожните да остава значим.
 
Общо 77% от участвалите в проучването са по-скоро съгласни, че правителството се справя добре с коронавируса. България остава показателна за световната тенденция властите да получават допълнителна ситуативна подкрепа във връзка с пандемията.
 
В същото време сериозно мнозинство от 83% осъзнава, че всеки един сам носи отговорността за здравето си, а не правителството.
 

istock
istock

Засега 64% са категорични, че ограничават посещения на кино, театър, концерти, а 55% посочват, че ограничават ходенето по заведения, по молове и по спортни събития.
 
Българите, които ограничават пътуванията си в страната и отказват събирания, са 54%, а 41% казват, че по възможност се стремят да ограничават и излизането от дома си.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg