Ще бъдат подпомогнати по някакъв начин и хората, които запазват работата си, но са с орязани заплати в кризата, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Трябва да се помисли и за семействата, чийто сумарен доход през кризата е под определен минимум.

С колегите от социалното министерство работим постоянно върху различни и нови мерки, посочи Горанов, като потвърди, че става дума за хората, чиито заплати са намалени. Говорим за безвъзмездна помощ в рамките на социалната мрежа, в която и сега държавата работи, уточни той.

Нали не си представяте, че България може да се сравнява с Германия, със САЩ, приятно съм изненадан от този феномен напоследък - да биваме сравнявани с тях, коментира министърът критиките, че у нас не се дават безвъзмездни помощи, а само кредити. Един хеликоптер да вдигнем и да раздаваме пари - това ли си представят хората, попита Горанов.

Има изградена система, която разглежда всеки случай в зависимост от приноса му. Държавата не може да прати на всички заети в икономиката по една заплата. 25 млрд. лв. заплати са изплатени миналата година - как държавата да замести реалната икономика, продължи той.

istock
istock

Лошите обороти ще са за април, а не първата седмица на март, която няма как да се отчете и съответно да се влезе в изискването за поне 20% по-ниски обороти, за да отговори един търговец на условията за подпомагане по мярката 60/40, заявяват други зрители.

Да не се отчита цялото първо тримесечие, искат те. Тези критерии са съгласувани със синдикати и работодатели, уточни в отговор Горанов. Няма никаква пречка обаче да ги обсъдим отново и ако трябва, нещо да се промени.

Крачка назад е крачка напред, защото целта е да се помогне. 70 хил. души вече са в обхвата на тази мярка, т.е. 70 хил. души не са загубили работата си благодарение на нея, посочи финансовият министър.

Поне 5 работни дни през март за безлихвен кредит

Физически лица в неплатен отпуск или самоосигурващи се могат да получат напълно необезпечен кредит, ако докажат засягане от кризата, в размер до 4500 лв. - три средни заплати, които ще връщаш някога след години при нулева лихва, обясни той по достъпен начин каква точно е помощта за физическите лица.

Затова е добър инструмент дори за хора, които вече имат друг кредит. Работещият бизнес ще бъде също реално подпомогнат да възстанови дейността си - 300 хил. с гратисен период и без обезпечение, с тях например ресторантьорът може да си отвори пак заведението, да зареди, даде пример Горанов.

istock
istock

Системата с грантовете не работи до безкрай. Близо 2 млрд. имаме в нея, но няма как безвъзмездно да се дават пари на всички, допълни той.

Достатъчно е удължено засега извънредното положение. Иска ми се като финансов министър да можем утре да се събудим постарому, но отдавна съм оставил тези решения на медиците, които да ни дадат време да минем с минимални щети през здравната част от кризата. А не излизаме и който оцелее.

Готвим се за поемането на дълг, предпочитам достатъчно ликвидни буфери да имаме в бюджета, потвърди министърът.

Карантинните мерки вероятно ще останат в различна степен дълго време, по-строги или по-облекчени, докато светът не намери подходящ начин за борба с този вирус, убеден е Горанов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg