Правителството впряга ресурс в порядъка на милиарди - 4,5 млрд. лева за подпомагане на физически лица, самоосигуряващи се, малки, средни и големи предприятия, които да понесат шока от кризата.

Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов на пресконференция в Министерски съвет с участието на премиера Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Горанов представи поредния пакет от финансови мерки за справяне с икономическите последствия от епидемията от коронавирус.

Горанов представя финансовите инструменти за справяне с COVID-19

Физически лица, засегнати от епидемията и извънредното положение, при липса на друга причина, които са в неплатен отпуск ще трябва да имат работни поне 5 работни дни през март, за да получат право да кандидатстват за безлихвен кредит.

Самоосигуряващи се лица, прекратили дейност или имат спад на доходите, имат право да кандидатства за кредити до 4500 лева, безлихвен, с гратисен период от 12 месеца и срок за издължаване до 5 години.

Кандидатстващите няма да дължат никакви такси по кандидатстване и могат да погасят задължението си предсрочно без наказателна лихва.

Те могат да кандидатстват пред 12 търговски банки.

Вторият инструмент е кредити за осигуряване на ликвидност на малки и средни предприятия – до 300 хиляди лева. Българската банка за развитие (ББР) ще ги управлява през търговските банки.

Критериите за допустимост са спад на оборота за първото тримесечие спрямо същото на предходната година. Срокът за кандидатстване е до края на 2020 година.

Искат "лоша банка" да чисти проблемните заеми

През Фонда на фондовете могат да се отпускат микрокредити до 50 хиляди лева за малки и средни предприятия с гратисен период и лихвена субсидия. Този инструмент вече е достъпен през Първа инвестиционна банка (ПИБ).

През Европейския инвестиционен фонд с банки-партньори, сред които ОББ, "Прокредит банк" и "Уникредит булбанк" ще се отпускат кредити с максимален размер 3,6 милиона, предназначени за рефинансиране на задължения, възникнали преди не повече от 60 дни, отново през търговските банки и насочена към малки и средно големи предприятия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg