Инвестиционните инструменти, с които държавата ще подпомогне бизнеса за смекчаване на шока от Ковид-19, ще бъдат представени от финансовия министър Владислав Горанов. Очаква се това да бъдат инструментите през Фонда на фондовете.

Няколко възможности за инвестиции бяха представени от Фонд мениджър на финансовите инструменти, известен като Фонд на фондовете.

Единият е гаранционна схема от 170 милиона лева, която трябва да осигури възможност на търговските банки да отпуснат кредити за малкия и среден бизнес до 850 милиона лева.

Какви облекчени мерки за бизнеса въвежда столицата

При представянето на схемата тя не беше окончателно структурирана, но от фонда гарантираха, че работят или по безлихвено, или изключително нисколихвено кредитиране.

Други 150 милиона лева са предназначени за подпомагане на бизнеса чрез инвестиции в дялов капитал от иновативни или стартиращи компании. Трятият инструмент, предложен от фонда, е вече работеща схема за подпомагане на микро предприятия за кредит до 50 000 лева за оборотни средства.

istock
istock

Инструментите от фонда идват паралено с тези, разработвани през Българската банка за развитие. Припомням, че тя бе капитализирана със 700 милиона лева като по настояване на финансовия министър Владислав Горанов те ще бъдат инвестирани единствено в мерки срещу икономическите последици от Ковид-19.

Отпускат кредити до 10 години на малки и средни фирми

200 милиона лева от тях за са безлихвени кредити за хората в неплатен отпуск или самоосигуряващи се, а останалите 500 милиона лева - за подкрепа на бизнеса.

И двата инструмента ще бъдат осъществени през търговските банки, като за първия вече е ясно, че има подписани споразумения с 12 банки. За другия - все още няма оповестени подробности.

Също така държавата е готова да отпусне 700 милиона лева гаранции на банката за развитие, които да й помогнат да набере допълнителен ресурс в подкрепа на бизнеса.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg