Фондът на фондовете ще предостави на банките гаранции на стойност 170 млн. лв. като очаква в следващата една година те да обезпечат в много кратък период портфейл до 850 млн. лева кредити.

Това съобщи Светослава Георгиева, изпълнителен директор на Фонд на фондовете на пресконференция в Министерски съвет.
 
Това ще са предимно оборотни средства под формата на дългосрочни кредити до 10 г. Целта тук е ние да предоставим временна подкрепа и подпомагане на предприятия, които в периода на кризата са в икономическа несигурност и дейността им рязко се свива.

Целта на тази мярка е допълнително да се облекчи административната тежест за кандидатстващите фирми. Т.е. инструментът ще бъде възможно най-олекотен“, подчерта Георгиева.
 
„Обмисляме възможността тези кредити към малки и средни предприятия да бъдат предоставени безлихвено. Възможността за безлихвени кредити се обмисля и ще бъде налична особено при фирми, които имат волята и желанието да запазят заетостта си, каквато е била до момента на кризата“, допълни тя.
 

istock
istock

Достъпът ще бъде през банки партньори и при възможно най-облекчени условия, каза изпълнителният директор. Тепърва обаче ще се водят преговори с банки партньори по механизма.
 
Предприятия с кратка и наскоро стартирала история 3-5 години също ще бъдат подкрепени, като целта отново е да се поддържа заетостта. Мярката вече е налична пазара, към момента има на разположение 24 млн. лв. с възможност да се предостави допълнително финансиране.

До 4 500 лв. безлихвен кредит за безработни заради COVID-19

Предприятията, които отговарят на условията, могат да получат до 50 хил. лв. Пред банките те предоставят бизнес планове, в някои случаи може да има и обезпечения, въпреки че нашият стремеж е за момента на кризата да бъдат необезпечени, каза тя.
 
Ресурсът за стартиращи компании и иновативни компании, занимаващи се с високи технологии, е 150 млн. лв. Те са бъдещето след кризата, посочи Георгиева.

350 млн. лв. е ресурс, който се предоставя през фондовете за градско развитие, което е налично на пазара от 2018 г. Като допълнителна подкрепя се обмисля разширяване на този продукт, така че той да може да предоставя оборотно финансиране и тези проекти да могат да оцелеят по време на кризата. Също - да бъде отворени към секторите транспорт, туризъм и здравеопазване, които са най-засегнати от кризата.
 

istock
istock

По думите й комбинацията между публичен и частен ресурс е ключовата роля на финансовите инструменти, и ще запълни дупки на пазара, които частните инвеститори не биха могли, защото са предпазливи и консервативни в момента.

Целта ни е да облекчим, направим лесно и бързо достъпен на пазара ресурса, с който разполагаме. Усилията ни са насочени инструментите да отговарят максимално на нуждите на пазара, които в момента са много големи и спешни.
 
Над 1.2 млрд. лева публичен ресурс управлява фондът и допълнително малко над тази сума са привлечените частни средства, които влизат в икономиката. Над 60% от този ресурс е на пазара под различни форми - гаранции, кредити, заеми и др., съобщи Мартин Дановски, председател на УС.
 
По думите му фондът е точно за този момент, в който връзките на доверие са разклатени и трябва да бъдат възстановявани по линия на финансовите потоци.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg