Пълно или частично отлагане на вноски, както и предоговаряне на срокове за погасяване на задължения на клиенти, засегнати от пандемията и по-конкретно: всеки болен от COVID-19, всеки останал без работа като последица от пандемията, или всеки в неплатен отпуск по време на извънредното положение.

Това са мерките, които ще прилагат фирмите членове на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК) за облекчаване на финансовото състояние на клиентите си.

В асоциацията влизат осем от големите фирми за бързи кредити в страната.

Тези мерки ще бъдат валидни за периода на извънредно положение в страната и ще се прилагат на базата на предоставяне на документ, удостоверяващ наличието на основанието за отлагане на вноските.

Рискът при потребителските кредити, отпуснати от небанкови институции

Те обаче ще бъдат достъпни само за клиентите, които са изплащали редовно кредитите си до въвеждането на извънредното положението.
 
В началото на месеца стана ясно, че подготвяният от търговските банки мораториум върху кредитите няма да обхване фирмите за бързи кредити.

Вижте изискванията за кандидатите за безлихвен кредит

Въпреки това като неразделна част от финансовия сектор в България членовете на АОНК „единодушно взеха решение да прилагат индивидуално отношение към всеки свой клиент, който доказано е засегнат от COVID-19“.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg