Соларни панели по покривите на блоковете, саниране на всички публични сгради, по-ярко и по-икономично улично осветление - това са някои от проектите, които България ще заяви пред Европейската комисия за финансиране.

Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за "Нова телевизия". Става въпрос за средства от новия фонд за възстановяване и устойчивост, от който страната не разчита да получи 6.2 млрд. лв. за усвояване до края на 2025 г.
 
До края на октомври правителството ще оповести какви суми и за какво ще иска от еврофондовете за възстановяване на икономиката след пандемията от коронавируса и ще проведе обществени консултации. Най-късно в началото на януари пакетът ще бъде представен в Брюксел, за да може най-късно в средата на 2021 г. да започне усвояването, поясни Дончев.

Вицепремиерът уточни, че са заложени 4.5 млрд. лв. за енергийна ефективност. "До 2025 г не трябва нито една детска градина и училище да минат без енергийна ефективност. Това не означава само саниране и смяна на дограма, но и хидропомпи, соларни панели", каза Дончев.

Програмата за жилищата също ще продължи, но ще се търси съучастие на собствениците, добави той. Част от програмата включва и монтиране на слънчеви панели по покривите на панелните блокове. "Те са уникална възможност, ще се повиши качеството на живота и ще намалеят сметките", каза Дончев.

istock
istock

Ще се подобри и уличното осветление. където не съответства на нуждите на гражданите.

Дават по 15 000 евро на румънците за дограма

Предвиждат се проекти и за подобряване на енергийната ефективност в индустрията. Сега България харчи за единица БВП три пъти повече, отколкото в други държави, а причината са старите машини, каза Дончев. Над 2 млрд. лв. допълнително ще бъдат отделени за професионално образование и приложна наука, а 850 млн. лв. - за съоръжения за напояване.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg