Имаме готов механизъм, по който да продължим действието на Националната програма за енергийна ефективност.

Това заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по повод  искането на Камарата на строителите за връщане на държавната програма за саниране.

 Тази програма обаче първо трябва да се подложи на широк обществен дебат и да постигнем както политически, така и обществен консенсус, каза Нанков.
 
„Да, важна e програмата за саниране, но трябва да я подложим на обществен дебат. Знаете какъв беше ефектът от нея.

Тя дава възможност и за заетост на много малки и средни регионални компании, защото ако при големите инфраструктурни проекти участват основно най-големите фирми, то тук са малките и средните“, обясни заместник-министърът пред бТВ.

„Програма за санирането не може да се изпълни за един месец. Тя ще върви 2-3 години. Санирането на сгради не са скъпи обекти, коментира темата и инж. Илиян Терзиев, председател на УС на Камарата на строителите в България по Нова телевизия.

„Те обикновено са за малки и средни фирми от бранша. Те се усвояват не повече от 600 млн. годишно. Това са готови обекти. Не искаме даром пари. Искаме да си ги заработваме.

Правителството е мястото, където трябва да се реши къде трябва да се дадат парите. Не трябва да спираме темповете, които изискват от нас да продължаваме напред“, посочи той.
 
Вчера Камара на строителите проведоха среща с министър-председателя Бойко Борисов, на която настояха да се поднови спорната програма за саниране на жилищни сгради.

Има и готов план - 3250 сгради вече имат проекти, а сумата, която трябва да се осигури е около 1,6 млрд. лв., изчислиха строителите.



Според тях строителството и конкретно въпросната програма са „ключът“ към излизането на страната ни от кризата и справянето с безработицата.

Правят регистър на домоуправителите

Припомняме, че в Националната програма за енергийна ефективност държавата отпусна 2 млрд. лв. за саниране на 2200 блока. В последствие обаче Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) откри множество нарушения, свързани с картели между фирми, участващи в програмата.

По отношение на другото искане, което строителите вчера отправиха към премиера, а именно промяна в наредбата, която забранява всякакви строително-монтажни дейности между 14-16.00 ч., Николай Нанков не каза дали подкрепя тяхното искане, но каза, че наредба се променя единствено след обществено обсъждане.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg