Румънците вече могат да получат финансиране до 15 000 евро, за да направят домовете си енергийно ефективни, съобщават местни медии, цитирайки Министерството на околната среда, водите и горите. Целта на програмата е да се намали консумацията на енергия в домовете на румънците и емисиите на парникови газове.

Приблизително 9 000 собственици на жилища в Румъния ще могат да направят домовете си по-енергийно ефективни чрез тази програма, чийто общ бюджет е 430 милиона леи (88,5 милиона евро). Те могат да се възползват от енергийна премия до 15 000 евро. Тя покрива до 60% от ремонта.

"Повечето къщи не са добре изолирани. Това е и причината енергийните загуби да достигнат до 30% само през външните стени или 25% през прозорците или покривите. Нашата програма има голям екологичен компонент, но също така и икономически и социален: косвено такава инвестиция води до намаляване наполовина на сметките за енергия и, косвено, до намаляване на националното потребление на енергия ", каза министър Костел Алекс.

Правителството "завъртя" пореден милиард за безплатното саниране
в. СЕГА

Допустимите разходи включват: монтаж на изолационни прозорци, изолация на покрива, външни стени, монтаж на по-ефективен котел, слънчеви панели, вентилационни системи, LED осветителни тела, сензори за движение, нови клапани и тръби и др. Условието за допустимост на проекта е енергийната ефективност на къщата да се увеличи с поне един енергиен клас.

Пестим 50 лв. от сметката за отопление с нови мерки

В същото време у нас се обмисля  нисколихвени кредити да заменят безплатното саниране. При предстоящия втори етап на програмата за саниране ще се търси съкращаване на държавното участие в процеса, което ще се компенсира с други източници на средства, като за целта ще се разширява "прилагането на финансови инструменти, които ще мобилизират финансиране от частния сектор", обяснява регионалният министър Петя Аврамова  в отговор на депутатски въпрос.

istock
istock

От началото на програмата в началото на 2015 г. до септември 2020 г. са били оздравени и въведени в експлоатация 1902 сгради.
До приключването на настоящия първи етап на програмата трябва да се обновят още 120 сгради на територията на 15 общини, от тях 33 са със започнали строително-монтажни работи, останалите са на различни подготвителни етапи.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg