Фирмите ще трябва да правят продукти като хладилници, перални, съдомиялни и телевизори по-дълготрайни и ще трябва да доставят резервни части за машините до 10 години.

Това предвиждат приети от Европейската комисия нови мерки за екодизайн на електрическите уреди, които ще влязат в сила от 2021г. 

За първи път те включват изисквания за поправимост и рециклируемост на уредите, допринасяйки за целите на кръговата икономика чрез подобряване на продължителността на живота, поддръжката, повторната употреба, модернизацията, рециклирането и обработката на отпадъците на уредите.

Промените са предизвикани от жалби от потребители в Европа и Северна Америка, заради проблем с техниката, която се разваля веднага, след като изтече гаранционният й срок.

istock
istock

Какви са правата ми при рекламация на стока или услуга

Тъй като собствениците не могат сами да ремонтират машините - или да намерят някой друг, който да го направи на прилична цена, са принудени да купят нови.

Съгласно новите стандарти на Европейската комисия, производителите ще трябва да предоставят резервни части като уплътнения и термостати на вратите, достъпни за професионални сервизи. Тези части ще трябва да бъдат лесни за ремонт с достъпни инструменти и без да повреждат продукта.

„Новите изисквания за ремонт ще помогнат за подобряване на живота на ежедневните уреди, които в момента се отказват твърде бързо.

От решаващо значение е да преодолеем сегашната тенденция „изхвърляне“, която изчерпва природните ресурси и изпразва джобовете на потребителите“, коментира промените Моник Гойенс, генерален директор на BEUC, Европейската асоциация на потребителите.

Ръст на цените на хранителните стоки на едро

istock
istock

По думите му това е отлична новина, защото здравето на потребителите ще бъде по-добре защитено, благодарение на по-малко трептящи електрически крушки и премахване на вредните огнезащитни средства в телевизионните екрани.

„ЕС започна с пет продукта, които повечето потребители притежават у дома си и ние силно насърчаваме законодателите да направят повече категории продукти да бъдат поправими.", допълни той.

Проучване показа, че между 2004 и 2012 г. делът на големите домакински уреди, които са се развалили в рамките на пет години, се е увеличил от 3,5% на 8,3%.

Намаленията – не по-кратки от ден и не по-дълги от месец

Анализ на повредените перални машини показва, че повече от 10% са били на възраст под 5 години, а е изчислено, че поради емитирания CO2 в производствения процес, дълготрайна перална машина ще генерира над две десетилетия 1,1 тона по-малко СО2 от краткотрайния модел.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg