Да се въведе минимален срок на гаранция при ремонт на автомобилите и да се създаде регистър на автосервизите, предвиждат промените в законодателството, подготвяни от транспортното министерство.

Собственици ще имат персонален достъп до този регистър и в него ще трябва да се поддържа информация за произхода на резервите части, които се предлагат. 

Предвижда се да има минимално изискване за 6 месеца гаранция на ремонта, като срокът може да е по-дълъг за по-високо качество, коментира Дамян Войновски, главен секретар на ИА "Автомобилна администрация" пред БНТ.

В момента европейската гаранция е 2 години.

Предвижда се регистрите да бъдат два - за сервизи и лицата, които работят, както и какви дейности извършват, а отделно нов регистър за превозните средства, да се надгради сегашният за техническите прегледи.

Идеята е автосервизите да излязат на светло, както и да се засили безопасността на движението, която зависи от качествения ремонт на автомобила, обясни Войновски.

Ще има изисквания за издаване на документи за ремонта - касова бележка и фактура. Ще бъдат въведени и глоби, които ще започват от 5000 лева., както и забрана за извършване на дейност при по-значими нарушения.

Предвижда се да се въведат и минимални изисквания към специалистите, които работят в сервизите.

От различните автомобилни асоциации също искат тази регистрация да стане факт, за да излезе браншът от сивия сектор.