Над 40% от потребителските кредити, които теглят българите, са за ремонт на дома. Средният размер на заема за обновяване на жилището е 4 хил. лв. 

Това показват данни на БНП Париба лични финанси. Дейностите, които българите финансират с кредит, основно са смяна на дограма, изолация и ремонт на покрива. Други 4.5% от изтеглените заеми служат за обзавеждане.

Най-големите потребителски кредити за покупка на стоки на изплащане отново са свързани с ремонт на дома - най-често това са заеми за строителни материали и инструменти. Средната им стойност е около 1400 лв. На второ място са климатиците със среден размер на молбите за заем от 1109 лв., а на трето са заемите за покупка на изолационни материали, чиято средна стойност е 988 лв.

На второ място са кредитите за обединение на задълженията. Такива са 17% от всички потребителски заеми. Средната изтеглена сума за обединяване на дълговете е 5300 лв. С потребителски кредит много хора финансират и медицински услуги. Средната стойност на кредитите за тази цел е почти 3 хил. лв. Такъв заем са потърсили 4.5% от кредитополучателите.

Цели 11% от заемите са за покупка на стар автомобил. За такава придобивка отиват средно около 4800 лв. Освен цената на автомобила българите пресмятат в исканата от банката сума и средствата за преглед, ремонт, нови гуми и всички останали разходи като такси за прехвърляне и застраховки на колата.

Заради икономическата несигурност в последните години хората у нас взимат все по-малки кредити и за все по-кратък срок. Експертите обаче очакват от догодина българите да станат по-смели в проектите си. 

Една от причините за това е продължаващият спад на лихвите. Само за месец, от края на октомври до края на ноември, лихвата по потребителските заеми е паднала от 13.82% до 13.76%, показват наблюденията на портала "Моите пари". 

Лихвата по ипотечните заеми пада символично с 0.01 процентни пункта и средните ставки по тези кредити в края на миналия месец са били около 6.41%. При потребителските кредити годината свършва с разностранни оферти между 6.5 и 10.5%, а прогнозата за края на 2016 г. е лихвите да са в границите между 6.25 и 9.25%.