Предложението да се преизчислят пенсиите, отпуснати след 31 декември 2016 г. с осигурителния доход за 2016 г., увеличение на пенсиите ще получат общо 1,23 млн. пенсионери, но 927 хил. души няма да получат и стотинка повече.

Т. е. идеята е добра, но начинът, по който е направено предложението, от една страна натоварва фиска, а от друга страна не решава проблемите на всички пенсионери, а само на малка част от тях.

Това заяви председателя парламентарната комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов пред „24 часа“.

Той напомни, че организациите на пенсионерите настояват обезщетенията за стаж и възраст в България да се преизчислят с актуалния осигурителен доход.

Коя е най-голямата заплаха за втория стълб на пенсионната система

Аргументът на управляващите да не предприемат този ход е, че във формулата за изчисляване на пенсията освен индивидуалния пенсионен коефициент има показател „Среден осигурителен доход за страната 12 месеца преди датата на пенсиониране“.
 
„И хората, които вече са се пенсионирали, не участват в ръста на този осигурителен доход и съответно нямат право да се възползват от него.

А

Противоположен аргумент е, че тези 10.5 млрд. лв. от бюджета на фонд „Пенсии“ се изливат предимно в потребление, защото хората с ниски пенсии си купуват само храна и плащайки данъци, те реално сами рефинансират унизително ниския размер на парите, които получават.

Понеже потреблението е един от елементите в ръста на БВП, дискусията става особено интересна.

Това, което предлагат колегите от БСП, е преизчисляване на пенсиите от 1 септември, като за тези 4 месеца фискалният ефект  е 585 млн. лв., или над 140 млн. на месец“, обясни Хасан Адемов.

По думите му повишаването на минималната пенсия обикновено има незабележим ефект за българските пенсионери, а в същото време струва скъпо, ощетява гражданите с високи осигуровки и създава дисбаланс в цялата пенсионна система.

„Политическите решения за размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се определят с бюджета на ДОО всяка година и това изкушава политиците да предлагат решения, които противоречат на принципите на социалното осигуряване“, обяснява Адемов.

„В случая заложеното увеличение до 238 лв., което беше предвидено от 1 юли, стана 250 лв. Това струва допълнително 80 млн. лв., които не са предвидени в приходите на бюджета.

Такова нарастване на минималния размер води до диспропорция в пенсионната система и до демотивиране на тези, които имат по-висок осигурителен принос. Какво ще си кажат тези, които са работили над 40 години и взимат пенсия от 260-270 лв.?“, добавя той.
 
По думите му бързото повишаване на размера на минималната пенсия на практика я доближава до средната и това деформира пенсионната система.

Той обаче е категоричен, че няма предвид, че пенсионерите могат да преживяват с минималната пенсия и тя трябва да спре да расте.

istock
istock

Голяма част от българските пенсионери трудно се справят с тези доходи и затова приемливите решения трябва да се търсят с други инструменти, например социално подпомагане и услуги“, коментира Адемов.
 
Друг проблем в пенсионноосигурителната система е разширяването на пропастта между старите и новоотпуснатите пенсии.

250 лв. става минималната пенсия, възрастта се вдига

Причината за разтварянето на тази т. нар. „ножица“ е, че хората с един е същи индивидуален пенсионен коефициент, с еднакъв стаж и заплати получават различни по размер пенсии, защото едните са се пенсионирали няколко години преди другите.

А през това време средният осигурителен доход за страната е растял. В някои случаи разликата в размера на новоотпуснатите пенсии и предоставените по-рано достига 100-200 лв.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg