Повечето хора прекарват почти 25% или около 20 години от живота си в пенсионна възраст. Знаете ли каква пенсия ще получавате? Ще разчитате ли изцяло на държавата за „златните си години“? Важно е да си направите пенсионен план, с който ще запазите и дори подобрите начина си на живот, когато спрете да работите.

Пенсионирането е период от живота, през който трябва да можем да се радваме на плодовете на труда ни, без никакви грижи. Ако искаме да запазим стандарта си на живот и след пенсиониране, е редно да разчитаме на личните си спестявания за част от пенсионните си доходи.

Какво трябва да знаете, ако се осигурявате за втора пенсия

В тази връзка пенсионното планиране се отнася до разпределяне на спестявания и/или приходи за пенсиониране. Целта е да постигнем финансова независимост за старините си, без да сме в тежест на нашите близки и без да се налага да ощетяваме бъдещите си наследници.

Откъде да започнем?

Първата стъпка е да оцените готовността за пенсиониране при желана пенсионна възраст и начин на живот, т.е. дали имате достатъчно пари, за да се пенсионирате. Следва да определите действия за подобряване на готовността за пенсиониране. Процесът изисква да се запознаете със стъпките на финансовото планиране, както и да направите спестяването част от живота си.

istock
istock

За целта можете да използвате услугите на финансов съветник, който да разработи подходящ за вас пенсионен план. Ако обаче искате безплатен финансов план, ще се наложи да изберете подхода „направи си сам“. Има най-различни онлайн инструменти под фирмата на калкулатор, математически модел или система за подкрепа на решенията.

Постарайте се да изградите стратегия за по-добро управление на личните финанси и постигане на финансовите си цели. След като определите своето текущо финансово състояние, можете да формулирате финансови цели като: запазване на стандарта на живот сега и в бъдеще; събиране на средства за образование на децата; покупка на имот; вземане на кредит, неговото предоговаряне или предсрочно погасяване; защита при непредвидени обстоятелства; подсигуряване на средства за късните години; възможности за ползване на данъчни облекчения.

Как да изчислите каква пенсия ще получавате

Идентифицирайте алтернативните възможности за постигането на гореспоменатите финансови цели, като например започване на по-добре платена работа, стартиране на собствен бизнес, инвестиция с цел пасивен доход. Не забравяйте обективно да оценявате тези алтернативи, както и периодично да преглеждате и (в случай на нужда) коригирате своя план.

На каквато и възраст да сте, знайте, че никога не е твърде късно да започнете спестяването в пенсионен план. Изготвянето на план за пенсиониране ще окаже положително влияние върху увереността ви и спокойствието за бъдещето. За да избегнете стресови ситуации и финансови трудности, за предпочитане е да започнете да планирате излизането си в пенсия на възможно най-ранен етап, тъй като процесът изисква сериозно проучване и отговор на немалко въпроси.

istock
istock

Спестяването е ключът

- Започнете да спестявате, продължавайте да спестявате и се придържайте към вашите цели. Спестяването е възнаграждаващ навик, особено когато го правим с мисъл за бъдещето;

- Запознайте се с нуждите си за пенсиониране, защото пенсионерският живот е скъп. Според експерти, ще ви трябват 70 до 90% от доходите в предпенсионния ви период, за да поддържате стандарта си на живот, когато спрете да работите;

Ранното пенсиониране - за все по-малко хора

- Важно е не само колко, но и как спестявате. Инфлацията и видът на инвестициите играят основна роля. Диверсифицирайте спестяванията си в различни инвестиции, за да намалите риска и да подобрите възвръщаемостта;

- Ако вашият работодател предлага план за пенсионни спестявания, научете повече за него и се регистрирайте. Преди да смените работата, разберете какво ще се случи с вашето пенсионно обезщетение;

istock
istock

- Не пипайте пенсионните си спестявания. Ако ги изтеглите преждевременно, ще загубите лихвата и евентуални данъчни облекчения и може да се наложи да платите неустойки за теглене.

Не се страхувайте или срамувайте да питате. Въпреки че горепосочените съвети имат за цел да ви насочат, със сигурност ще ви трябва повече информация. Говорете с вашия работодател, вашата банка, вашия синдикат или финансов съветник. Задавайте въпроси се уверете, че разбирате отговорите.

Трябва ли удостоверение за осигурителен стаж при пенсиониране

Ако вече сте в пенсия или скоро ви предстои пенсиониране, но все още не сте уточнили всички въпроси, ще се наложи да вземете някои сериозни решения. Те са свързани със стандарта на живот, който искате да имате като пенсионер, както и колко ще ви струва това. Бюджетът за пенсиониране трябва да включва всичко – от най-основните неща (като разходи за храна и режийни) до спешни и неочаквани разходи (като медицински сметки).

istock
istock

В случай че на по-късен етап все още нямате достатъчно спестявания или стабилен пасивен доход, може да помислите за продажба на недвижимо имущество, например земя, за да си осигурите необходимите финанси. Ако жилището ви вече е прекалено голямо (децата са се изнесли), може да обмислите неговата продажба и закупуване/наемане на по-малко. Въпреки че инвестициите са хубаво нещо, помнете, че пенсионната възраст не е най-удачното време за рискови инвестиции.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg