Абревиатуарата ЦКР се наложи като синоним на кредитен рейтинг или кредитна история. Но какво всъщност означава ЦКР, кога се влошава и може ли да се подобри. 

Какво е ЦКР

ЦКР всъщност означава Централен кредитен регистър. В този регистър се вписва кредитната история на всеки български гражданин и се управлява от Българската народна банка. 

В ЦКР се вписват всички заеми на едно лице - от онлайн кредити, през покупка на автомобил на лизинг, телевизор на изплащане и чак до ипотечен кредит. 

В регистъра се съхраняват данни за погасителните вноски по кредитите на лицето, дата на падежа и други данни, важни за установяване на кредитната история. 

Още две банки ще отпускат безлихвени кредити на граждани

Всички кредитни институции подават ежеседмична информация към ЦКР за новоотпуснатите кредити, а веднъж месечно – детайлни данни за състоянието на всички активни кредити – период на просрочие, размер на забавена сума, оставаща дължима сума и т.н.

istock
istock

Как се стига до влошен кредитен рейтинг (лошо ЦКР)

Макар изразът “лошо цкр” да не е правилен, той се е наложил сред хората и те често се питат как да се справят със своето лошо цкр. 

Кредитният рейтинг се влошава при просрочие на дълга, като спрямо периода на забавянето, клиентът попада в различни групи на забава. Първо да изясним в кои случаи се влошава кредитния рейтинг: 

Какви са последиците от влошен кредитен рейтинг

Най-непосредствената е, че на хора с лош кредитен рейтинг не се отпускат лесно или изобщо не се отпускат заеми, дори и онлайн кредити. 

Да искаме ли нов кредит, за да погасим вече изтеглен

Лошият кредитен рейтинг може да ви попречи да купите мечтаното жилище или да се сдобиете с така нужния автомобил. 

Разбира се, не е изключено срещу Вас да бъдат заведени съдебни дела неплатените кредити. 

istock
istock

Как може да се избегне лош кредитен рейтинг

Най-добре е изобщо да не се стига до влошаване на ЦКР. Условията по кредитите вече са ясно разписани и когато кандидатствате за онлайн кредит например, можете лесно да видите броя и размера на вноските, датата на падежа и всичко необходимо, за да обслужвате кредита си. 

От EasyCredit.bg съветват в случай на забавяне от няколко дни, да потърсите кредитната институция и да предупредите за забавянето. Ако се е случило нещо непредвидено - загубили сте работата си, в болничен сте или друго непредвидено събитие, свържете се със служител на компанията, който да ви посъветва какво да предприемете.

 Ако все пак се стигне до неплащане, имайте предвид, че данните за един кредит се пазят в продължение на 5 години, едва след това лошата кредитна история се заличава. 

 ЦКР се наложи като синоним на кредитен рейтинг или кредитна история. Но какво всъщност означава ЦКР, кога се влошава и може ли да се подобри. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg