Когато преди няколко месеца ми се наложи спешно да взема заем от 30 000 лева, за да дофинансирам сделка за покупка на имот, кредитната карта ми оказа безценна помощ. Кредитният лимит по нея естествено беше далеч по-малък от необходимата сума, така че се наложи да прибегна до други кредитни услуги на банката и по-специално до потребителски кредит.

Само три часа след попълване на документите, бях одобрена и ме повикаха да подпиша договора. Оказа се, че навременното и редовно погасяване на задълженията по моята карта Visa и липсата на дългове ми бяха осигурили добър кредитен рейтинг, който ми помогна при тегленето на потребителския кредит. В случая кредитният рейтинг е оценка на платежоспособността на едно физическо лице.

Оценката зависи от множество фактори – възраст, доходи, семейно положение, заетост, но най-вече от безпроблемното ползване на други кредитни продукти и недопускането на просрочие чрез редовното и навременно погасяване на вноските по различни кредити, включително и по кредитните карти.

Ето няколко лесни съвета как да поддържате изрядно кредитно досие, като използвате кредитната карта разумно и отговорно. Така ще можете не само да извършвате бързи и удобни разплащания с нея в момента, но и ще имате дългосрочни ползи от нея в бъдеще:

istock
istock

Разумни вноски

Необходимо е да изберете кредитен лимит и да определите погасителни вноски, които да са съобразени с вашите финансови възможности, така че да не изпитвате затруднения при покриването на месечните си задължения.

На база на разполагаемия месечен доход на домакинството и на неговата големина банковите консултанти могат да дадат ценни препоръки за размера на лимита и на вноските. Освен това колкото по-добър е кредитният ви рейтинг, толкова по-висок лимит ще ви отпусне банката издател.

Редовно погасяване на кредита

Важно е редовно да следите разходите по кредитната си карта и навреме да погасявате вноските. Това става най-лесно, като обръщате внимание на банковите извлечения. Когато получите банковото извлечение за вашата карта Visa, проверете кога е падежът на вноската, за да не го пропуснете.

istock
istock

По този начин вие не само ще ползвате безплатен кредит, защото до падежа не се начислява лихва върху изтеглената сума от картата, но често пъти можете да се възползвате от допълнителни отстъпки или точки за лоялност, които могат да ви донесат ползи.

При добро използване на програмите за лоялност на банките може да успеете да покриете напълно таксите за поддръжка на кредитната карта и дори да спечелите пари. И не на последно място така ще си осигурите безупречно кредитно досие.

За да сте спокойни, че ще платите навреме вноската, може да си направите директен дебит във вашата банка. В случая е желателно да се спрете на фиксирана сума за плащане. Трябва обаче да сте сигурни, че тя ще покрива поне минимума на месечната ви вноска. Ако имате възможност, изплатете наведнъж целия заем и то в рамките на гратисния период, но ако нямате тази възможност, е необходимо да погасявате редовно месечната вноска.

Така че помнете - колкото по-навреме погасявате задълженията по кредитната си карта, толкова по-добре това се отразява не само на бюджета ви сега, но и в бъдеще. Не подценявайте и факта, че клиентите, които плащат редовно имат много по-добра кредитна история, което може да се окаже във ваша полза, ако някой ден кандидатствате за потребителски или ипотечен кредит, или ако пожелаете да увеличите кредитния лимит на картата си.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg