Картите за разплащания вече са неразделна част от нашето ежедневие. За някои кредитната карта е добър и верен приятел, но за други коварен прелъстител, който може да ги вкара в излишни разходи и в хронична задлъжнялост. Истината е, че кредитните карти могат доста да улеснят живота ни, ако ги използваме правилно и отговорно.

Редовното погасяване на вноските носи дори бонус точки и отстъпки. Ето няколко правила, с които ще превърнете вашата кредитна карта Visa във верен приятел и добър помощник, без да влизате в излишни разходи и дългове:

 

Определете кредитен лимит и месечни вноски съобразно вашите възможности. Важно е вноските да бъдат такива, че заради тях да не надхвърляте месечния бюджет. Банковите консултанти могат да ви бъдат полезни при определянето на разумни размери за лимит и вноски.

Следете разходите по кредитната карта. Това става най-лесно, като редовно преглеждате банковите извлечения или следите разходите си през електронното банкиране. Така ще си гарантирате, че добре контролирате вашите разходи и задължения.

Погасявайте вноските си навреме. Когато получите известието за дължимата месечна вноска за вашата карта Visa, обърнете внимание кога е падежът на вноската, за да не го пропуснете. По този начин вие не само ще ползвате безплатен кредит до падежа, но често пъти можете да се възползвате от допълнителни отстъпки или точки за лоялност и ще подобрите кредитния си рейтинг.

istock
istock

За да сте спокойни, че ще платите навреме вноската, може да си направите директен дебит с фиксирана сума за плащане. Трябва обаче да сте сигурни, че тя ще покрива поне минимума на месечната ви вноска. Желателно е по възможност да изплатите наведнъж целия разход, който сте направили и то в рамките на гратисния период, който може да бъде 30, 45 или 60 дни. Ако нямате тази възможност, внасяйте малко повече от минималната погасителна вноска, за да не допуснете отрицателен баланс по кредитната карта. При първа възможност покрийте всички задължения, за да излезете „на чисто“ и да продължите да ползвате спокойно картата си.

Стремете се да употребявате вашата кредитна карта Visa само за пазаруване през ПОС терминал или онлайн. Тегленето на пари от банкомат от кредитна карта не се насърчава. Например за разлика от плащането с кредитна карта на ПОС терминал или онлайн, при теглене от банкомат не можете да се възползвате от безлихвения гратисен период, защото лихвите започват да се трупат от момента на изтегляне на парите.

Повечето издатели на кредитни карти предлагат и различни бонуси и промоции за клиентите си. Редовното използване на картата може да трупа бонус в реални пари, който е определен процент от стойността на направената покупка. Някои карти Visa предлагат отстъпка при плащане на ПОС терминал, например в размер на 1% от парите на трансакцията. Тоест от всеки 1000 лева, похарчени с кредитна карта, 10 лева се връщат при вас.

Visa
istock

При други промоционални програми с натрупания бонус можете да намалите стойността на следващите покупки или можете да решите да усвоите бонуса в момента на плащането. Тогава след покупката бонусът ще ви бъде преведен автоматично по картата. Обикновено вие избирате дали да усвоите натрупания бонус при следващата покупка или да продължите да събирате още бонуси. Друг популярен вариант за лоялни клиенти е предоставянето на промоционални цени при пазаруване в магазините, с които си партнира издателят на картата.

При добро използване на бонусите клиентите може да успеят да покрият напълно таксите и дори да излязат на печалба от бонусите и точките.

Важно е добре да се запознаете с програмите за лоялност на финансовите институции още в самото начало и редовно да проверявате уебсайтовете, за да сте сигурни, че разполагате с най-актуалната информация. Тогава кредитната карта Visa ще бъдe верен приятел и добър помощник, който ще улеснява живота ви.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg