Дефицитът от време и кеш е нещо доста често срещано в наши дни. Особено, когато се прибираш от работа, уморен си, трябва да напазаруваш бързо за вечеря, бензин да налееш, а в портфейла ти няма банкноти.

Една спасителна мисъл те подсеща, че все пак в него има нещо друго важно - кредитната ти карта - удобно решение за различни ситуации, още повече сега преди празниците, когато ти осигурява и допълнителни средства.

Те пестят време, удобни са и защитават парите

И така, вместо да търсиш банкомат, пазаруваш и плащаш бързо и безпрепятствено. Двама-трима души на опашката отзад са благодарни, че не ги бавиш и ровиш в джобовете за стотинки, нито касиерката ти предлага импулсни стоки, за да може да ти върне рестото по-лесно, а и картата не заема никакво място – пластиката е малка и тънка. Тъй като разполагаш с повече средства от обичайното, пълниш цял резервоар, за да не се занимаваш до края на месеца със зареждане на колата. Доволен си, защото си спестил време, а и парите ти са защитени.

Благодарение на кредитната карта опасенията, че може да откраднат парите ти или да ги загубиш, са се стопили. Що се отнася до сигурността на онлайн пазаруването, Visa разработи системата* Verified by Visa (Проверено от Visa). Тя дава допълнителна сигурност чрез използването на 3D парола, след като сте въвели обичайните данни за трансакцията: име, номер на карта, срок на валидност (месец и година) и CVV(CVC) код. Ползването на 3D паролата не променя по никакъв начин онлайн пазаруването (освен че го прави по-защитено).

Осигуряват пари при нужда

Кредитните карти Visa дават незабавен достъп до средства в непредвидени или спешни ситуации. Дори при наличието на спестявания, понякога се налага да се реагира мигновено, за покупка, която е отдавна желана или стока на промоция. Какъв по-добър начин за лесен и бърз достъп до финансови средства!

istock
istock

Кредитните карти носят пари

Независимо дали се плаща онлайн или на ПОС терминал в търговски обект, всяка покупка, извършена с кредитна карта, носи ползи. Отделните банки – издатели на карти, предлагат различни програми за лоялни клиенти. Най-често срещаните са cash-back/money back, при които процент от стойността на покупките се връща в картата.

Много банки имат договори с различни търговски обекти, ресторанти и хотели, в които може да се ползват отстъпки, достигащи понякога до 15%. Банките – издатели на кредитни карти, осигуряват и безплатна застраховка за помощ при пътуване в чужбина, която гарантира бърза връзка със застрахователя и покрива множество застрахователни събития. За всички промоционални програми информация може да се намери при банката-издател-

В дългосрочен план пестят пари

Колкото по-навреме се погасяват задълженията по кредитната си карта, толкова по-добре това се отразява не само на личния бюджет сега, но и в бъдеще. Редовното погасяване е най-ефективната защита от допълнителни плащания или такси.

Не бива да се подценява и фактът, че клиентите, които плащат редовно имат много по-добра кредитна история, което може да се окаже от полза при кандидатстване за потребителски или ипотечен кредит, или при желание за вдигане на кредитния лимит на картата.

Лесна проследимост на разходите

Независимо каква карта използвате и по какъв начин плащате - може да е на ПОС терминал, онлайн или пък да ползвате безконтактна карта VISA – желателно е внимателно да следите банковите си извлечения и да не допускате просрочия.

istock
istock

Всяка банка-издател на карти Visa има различна система, чрез която можете да проследите наличността по сметката, както и точно в кой ден какви суми са изхарчени. Най-често срещаните начини са:

- Когато използвате онлайн банкиране, което съхранява хронологията на извършените плащания;

- Чрез получаване на SMS на мобилен телефон при всяко плащане;

- Чрез традиционните месечни извлечения, които може да получавате по имейл или по пощата.

А за да не съжаляваме след празниците за нашата разточителност в еуфорията на предпразничното пазаруване, защото сме надскочили финансовите си възможности, хубаво е да се съобразяваме със следните особености:

- Колко е кредитният лимит на картата, който не бива да надхвърляте;

- Какви са лихвените проценти и сроковете за погасяване. Лихвените проценти биват два вида - фиксиран и променлив;

- Поинтересувайте се и за банковите такси. Според вида на кредитната карта, всяка има различни такси. Те могат да бъдат месечни, годишни, такси за трансакции и т. н.

И така, кредитните карти дават свободата да се пазарува без наличието на физически пари в джоба, като в същото време зад тях стои „умна“ система за проследяване на всички, извършени плащания, както например при кредитните карти Visa.

Чрез картите лесно може да се планира личния и семейния бюджет. И не на последно място, кредитните карти Visa помагат в сезона на коледните намаления да се правят покупки на по-голяма стойност, които след това да се изплащат разсрочено във времето. Така коледното пазаруване се превръща в едно приятно и вълнуващо изживяване.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg