Онлайн кредитите се отличават с бързото и лесно кандидатстване, често директно от удобството на вашия дом и без посещение на офис. Какво трябва да имате предвид при кандидатстване и теглене на заем онлайн? Какви са предимствата и условията за теглене на кредит онлайн? Четете нататък.

Какви са плюсовете при теглене на заем онлайн?

Тегленето на онлайн кредит е бързо, лесно и удобно. Кандидатствате направо от компютъра или телефона си, без да посещавате офиси. Друго удобство е възможността да сравните условията на различните кредитори и да изберете най-подходящите за вашите нужди. За тази цел са създадени инструменти за сравнение на кредити онлайн, като Financer.com, които ще ви спестят доста време и усилия в търсенето на най-добрата оферта.

Нека обобщим предимствата на онлайн заемите:

- бързо и удобно кандидатстване;
- бързо одобрение;
- възможност за сравнение на условията при различни кредитори.


Какви видове кредити могат да се теглят онлайн?

Онлайн главно се теглят микрокредити и бързи заеми, а някои кредитори предлагат кандидатстване за потребителски и жилищни заеми.

Най-често можете да изтеглите бърз заем или т.нар. пейдей заем, payday loan. Това е краткосрочен кредит, предназначен за извънредни или непредвидени ситуации и разходи. Обикновено има високи лихвени проценти и кандидатстването се случва бързо и лесно, кредиторите нямат високи изисквания към заемателя. Одобрението най-често става в рамките на минути и парите се изплащат бързо.

Потребителските заеми обичайно се използват за покупки или услуги за лични нужди, които не са свързани с бизнес дейности. Кредитите за жилище служат за закупуване на имот, като имотът обикновено служи като залог.

Какъв е процесът?

Процедурата е кратка, тъй като обикновено парите са необходими за спешни и непредвидени ситуации. На първо място, трябва да сте избрали финансовата институция, от която предпочитате да изтеглите заем онлайн. Следващата стъпка е да попълните формуляра за кандидатстване и да предоставите необходимите документи. Важно е да отбележим, че различните заемодатели могат да имат различни изисквания за документи, така че е препоръчително да проучите преди кандидатстване или да се свържете с кредитора, за да ви бъдат разяснени всички въпроси.

Как да разберете кой кредит е подходящ за вас?

Преценете финансовите си нужди

От ключово значение е да прецените колко точно пари са ви необходими и как ще ги разпределите за целите си. По интернет се отпускат сравнително по-малки суми, отколкото при нормалните заеми, защото служат за краткосрочни и непредвидени финансови нужди.

Помислете за срока на кредита

Препоръчително е също да определите за колко време предпочитате да погасите заема. Кредитите за по-дълги срокове имат по-ниски вноски, но реалната сума, която ще върнете, е по-голяма, поради по-големия брой вноски и лихвите върху тях.

Изчислете месечните вноски

Уверете се, че вноските са в разумни граници спрямо доходите ви. Използвайте онлайн калкулатори за да разберете каква ще бъде месечната ви вноска по кредита.

Какво да проверите преди да подадете заявка за онлайн кредит?

1. Надеждност на кредитора

Важно е финансовата институция да е с отлична репутация и да е надеждна. Проверете дали компанията е регистрирана и лицензирана от съответните регулаторни органи. Проверете онлайн отзиви и препоръки - те често могат да ви дадат добра представа за качеството на услугите.

2. Гъвкавост на условията на кредита

Търсете кредитори, които предлагат гъвкавост по отношение на сроковете на погасяване и възможността за ранно погасяване без допълнителни такси и неустойки.

3. Допълнителни такси и скрити разходи

Внимавайте за допълнителни такси и скрити разходи. Всички такси, срокове и условия трябва да бъдат ясно описани в договора.

Подготовка за теглене на онлайн кредит:

Проверете кредитния си рейтинг

Преди кандидатстване за кредит е препоръчително да направите проверка на кредитния си рейтинг. Имате право на безплатна годишна справка в Централния кредитен регистър (ЦКР), която ще ви даде информация за кредитната задлъжнялост. Вашето кредитно досие може да е ключов фактор за одобрение.

Какво е текущото ви финансово състояние?

Какво е вашето текущо нетно възнаграждение? Какви са месечните ви разходи? Това са важни въпроси, на които трябва да си отговорите, за да избегнете евентуални финансови затруднения при погасяването на вноските по заема.

Определете желаната сума и период на заемане

Определете конкретната сума, която ви е необходима, както и за какъв точно период от време ще можете да я изплатите, което зависи от месечните вноски. За правилно изчисление е добре да използвате кредитен калкулатор. Разумният финансов план ще ви помогне да изберете подходящата сума, която да заемете, и срока за погасяването ѝ.

Определете вида на заема

Можете да изберете различни видове кредити според нуждите си - бързи, потребителски, ипотечни и др.

Как се подава заявка за онлайн кредит?

Изисквания

Изискванията за теглене варират, но обикновено включват определена минимална възраст, постоянен адрес и доказателство за доход.

Документи

Най-често е необходимо да предоставите копие от личната си карта, документ за местоживеене, доказателство за доход и др. Всички документи могат да бъдат прикачени като файлове и изпратени онлайн. При някои бързи заеми и заеми до заплата се изисква само личната ви карта и IBAN на банковата ви сметка.

Колко време отнема да получите одобрение?

Времето за одобрение на онлайн кредит може да варира, но обикновено е доста бързо. Някои кредитори предлагат "моментално" одобрение, докато при други може да отнеме няколко работни дни.

Какво ще се случи, ако не плащате вноските си?

Както при нормалните кредити, забавените плащания и неплащането на вноските по заема могат да доведат до неприятни последици, като повишаване на лихвите, неустойки и допълнителни такси, а при по-сериозни случаи дори съдебно дело. Всичко това може да има негативно отражение върху кредитното ви досие и да ви затрудни при кандидатстване за бъдещи кредити.

Онлайн кредитите са бърз и удобен начин да получите парични средства, но е задължително да сте добре информирани и внимателно да сте обмислили плана си за погасяване на вноските. Сравнете предложенията на различните кредитори, прочетете всички условия и изберете най-подходящия за вас и вашите финансови нужди кредит, преди да кандидатствате.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg