Токът за индустрията в определени пикови часове у нас е 70 пъти по-скъп, отколкото в Германия и Франция. Бизнесът заплаши с протести и искания за оставки на ръководството на „Българския енергиен холдинг”.

„Основната причина за високата цена на тока е хроничният дефицит на електроенергия, при който работи Българската независима енергийна борса. На пазара, от който бизнесът е задължен да купува електроенергия, няма достатъчно предлагане. Затова цената се покачва”, каза пред NOVA Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

По-скъп ток за фирмите без доставчик

В писмо до премиера от бизнеса обаче обясняват, че въпреки недостига, токът се изнася.

„Изнася се, защото имаме задължително осигурена свързаност на пазара с Гърция, имаме по-висока цена в Гърция и на част от производителите им е изгодно да продават произведената електроенергия на южната ни съседка”, добави Иванов.

Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България обясни, че киселото мляко, например, е продукт, който изисква голямо потребление на електроенергия. „В момента цялата тежест ще бъде поета от производителите, тъй като няма как производството да бъде затворено от днес за утре”, каза той.

istock
istock

Не липсват и предприятия, които са спрели производството си заради по-високите цени на електроенергията.

„Рекордната стойност беше за 4 август. Тогава средната цена беше 330 лв./ МВтч, а в пиковите часове достигаше и до 400 лв. В Германия в най-натоварения диапазон беше 98-95 евро", обясни Иванов.

Оставки се искат от отговорните лица, които управляват българската енергетика. „На първо място собственикът на 80% от производствените мощности у нас - БЕХ. Няма промяна в политиката. Кадровите промени не се отразяват на цената”, категоричен е представителят на АИКБ.

Защо поскъпва токът

Важно, според Иванов, е в пикови моменти да се активизират резервните мощности на „ТЕЦ „Марица Изток 2”, които са ненатоварени, за да може да се предлага по-голямо количество електроенергия на пазара и по този начин да се намали цената.

„Законът предвижда Студеният резерв да бъде ползван, когато имаме свръхпотребление и недостиг на електроенергия, но когато са активирани всички останали възможни мощности. В случая обаче това не е необходимо, защото не са активирани всички. От вчера започна поетапно включване в ТЕЦ „Марица Изток 2”, каза той.

istock
istock

Иванов заяви, че цената на тока, както и тази на горивата, е важна за всички стоки, които достигат до крайния потребител.

„Другият проблем е, че намалява конкурентоспособността на българския бизнес и на родните продукти, които ще бъдат заместени от по-евтини вносни аналози”, уточни представителят на АИКБ.

Малките фирми може да плащат по-скъп ток

Алармата за високите стойности, на които се търгува токът, е получена от енергийно интензивните производства.

„Малкият и среден бизнес все още не е усетил високата цена, защото той купува енергията от търговци, които си промениха договорите. Те формират цената ден напред плюс надбавка. Тези бизнеси ще усетят промяната в края на август, когато получат фактурите си”, уточни Иванов.  

Той обясни и как би изглеждал протест на бизнеса, ако не се стигне до желаната реакция. „Преди пет години за пръв път направихме протест против решенията на изпълнителната власт. Поводът беше същият - цената на електроенергията. Имаме опит и синдикатите ни подкрепят в това отношение”, коментира Иванов. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg